Türk dizilerinde siyasallaşma döneminde kadınların konumlandırılması 'Sevda Kuşun Kanadında' örneği
Women's positioning the politicization period of Turkish tv serials the case of 'Sevda Kuşun Kanadında'
  1. Tez No: 578340
  2. Yazar: İLKAY KÖNEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ BAYRAKTUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, Dizi, Dönem Dizisi, Kadın, Ataerkil Düzen, Siyasallaşma, Television, Series, Period Series, Women, Patriarchal Order, politicization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Televizyon geçmişten günümüze hızla yaygınlaşan etkili bir kitle iletişim aracı olmuş ve izleyiciye pek çok program türü sunmuştur. Özellikle televizyonun program türlerinden olan diziler ön plana çıkmış ve sunulan içerikler ve kalıplarla standart bir hal almıştır. Diziler, gündelik yaşantımızda sıkça karşılaştığımız cinsiyet kalıplarını izleyiciye sunarak toplumsal açıdan devamlılığa etki etmekte böylelikle toplumsal cinsiyetin inşasına yardımcı olmaktadır. Bu durum temelde ataerkil düzeni savunduğundan olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmakta, kadın ona atfedilen görevlerle yaşamak zorunda bırakılmaktadır. Bu çalışmada Türk Dizilerinde Siyasallaşma Döneminde Kadının Konumlandırılması“Sevda Kuşun Kanadında”Örneği ekseninde kadınların nasıl konumlandırıldığı ve dönem dizilerinde temsil edilme biçimleri analiz edilerek, ortaya çıkan profiller değerlendirilmiştir. Bu değerlendirilmeler yapılırken içerik ve tür analizi yöntemiyle kadın karakterler incelenmiş, siyasallaşma döneminde kadınlar konumlandırılırken tıpkı diğer dizi türlerinde olduğu gibi belli kalıplara sokulmuş, fedakâr anne ve eş, yaşam alanı kısıtlı, düşünce ve fikirleriyle arka planda tutulan bireyler olarak izleyiciye sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT From the past to the present television has spread rapidly as an effectively tool and it has presented many kinds of programs to the audience. Especially the TV series which are types of TV programme came to the force and became standard with the content and molds presented. Series, which are frequently encountered in our lives, present the gender patterns to the audience and influence the social continuity and thus help the construction of gender. This situation basically defends the patriarchal order which produces negative results and woman is forced to live with the tasks attributed to her. In this study, how women are positioned, how they are represented in the TV period serials and the outcoming profiles are analyzed. While making these evaluations, female characters are examined with the method of content and genre analysis and they are presented to the audience as individuals as a self-sacrificing mother and wife, living in an restricted area and being kept in the background with her thoughts and ideas.