Vakıf üniversitelerinde iç kontrol ve iç denetim sisteminin etkinliği ve bir uygulama
Effectiveness of internal control and internal audit system in foundation universities and an application
- Tez No: 578339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM ERCAN ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Denetim, Vakıf Üniversiteleri, Internal Control, Internal Audit, Foundation Universities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
İç kontrol ve iç denetim mekanizmalarının düzenli ve sistematik olarak gerçekleştiği kurum veya kuruluşlarda, olası riskler önceden belirlenerek, gerekli tüm önlemler alınmakta olup, hata, yolsuzluk, hile gibi olumsuz faktörlerle karşı karşıya kalma durumları en aza inmektedir. Belirli standartlar çerçevesinde yürütülen iç kontrol ve iç denetimler, kuruma değer katarken, üst yönetimin kararlarına rehberlik edecek bir yönetim anlayışını da beraberinde getirmektedir. Vakıf üniversiteleri, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanuna hükümlerine tabi olmasalar da, kamu tüzel kişiliğine sahip olmaları nedeniyle kaynaklarını ve faaliyetlerini etkili ve verimli bir şekilde yönetmek, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerini gerçekleştirebilmek, amacıyla kurum içerisinde düzenli olarak izleyebilecekleri bir yapıya ihtiyaç duymaktadır. Söz konusu yapı, vakıf üniversitelerinde iç kontrol ve iç denetimler ile gerçekleştirilmektedir. İç kontrol ve iç denetim faaliyetleri, dış denetimlerden önce, üniversitenin kendi eksiklerini, hatalarını düzeltmeye, olası risklerini yönetmesine yarar sağlamaktadır. Akademik ve yönetsel faaliyetlerinde ya da mali işlemlerinde sürekli izlemeler yapılarak, iyileştirilme sürecine katkı sağlayan bu faaliyetler, kalite yönetim sistemi bünyesinde vakıf üniversitelerinde uygulanmaktadır. Bu çalışmada, vakıf üniversitelerinde iç denetim ve iç kontrol sistemlerinin, üniversitenin faaliyetlerini, akademik ve yönetsel süreçlerini nasıl denetlediği, bu denetim ve kontrollerle hangi sonuçlara ulaşıldığı, hangi iç denetim ve iç kontrol faaliyetlerinin uygulandığı detaylarıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the institutions and organizations where internal control and internal audit mechanisms take place regularly and systematically, possible risks are determined in advance and all necessary precautions are taken and situations faced with negative factors such as error, corruption and fraud are minimized. Internal controls and internal audits carried out within the framework of certain standards add value to the organizations and bring a management approach that will guide the decisions of the senior management. Although they are not subject to the provisions of the Public Financial Management and Control Law no.5018, this structure is carried out through internal controls and internal audits at Foundation Universities. Internal control and internal audit activities help the University to correct its own deficiencies and errorsa and to manage the possible risks before the External audits. These Activities, which contribute to the improvement process by making continuous monitoring of their academic and administrative Activities or financial transactions, are implemented in Foundation Universities within the quality management System. In this study, how internal audit and internal control systems in foundation Universities audit the activities, academic and managerial Processes of the University, the results achieved with these audits and controls, and which internal audit and internal control activities are applied are examined in details.