Tenkid dergisi: Transkripsiyon ve inceleme
Tenkid magazine: Transcription and review
- Tez No: 578411
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tenkid Dergisi, Eleştiri, Bezmi Nusret Kaygusuz, Baha Tevfik, Ömer Seyfeddin, Abdullah Cevdet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Tenkid dergisi 6 sayı halinde ve 2 hediye eki ile birlikte 22 Mart- 10 Temmuz 1326 (04/ 04 / 1910-23/ 07/ 1910) yılları arasında İstanbul'da Çemberlitaş'ın arkasında bulunan Kurşunlu Han'ın üst katında yayımlanmıştır. Bezmi Nusret Kaygusuz ve Baha Tevfik tarafından çıkartılan dergi, Türk edebiyatının ilk eleştiri dergisi kabul edilmektedir.Dergide Ömer Seyfeddin ile Doktor Abdullah Cevdet gibi döneme yazdıklarıyla ile damga vuran yazarların da yazı ve şiirlerine rastlanır.Dergi kapaklarında çıkarılan sayı ile ilgili kısa bilgiler verilmiştir. Bu çalışmanın gayesi, 6 sayı halinde çıkan derginin transkripsiyonunu yapmak ve dergiyi araştırmacıların hizmetine sunmaktır.Dergiler, her dönemde edebiyata yön veren mecralardır. Tenkid dergisi eleştiri türünün tarihi ve gelişimi bakımından önemli rol oynayan dergilerden biridir. Dergide,eleştiri yazıları ağır basmakla beraber eleştirinin maksadı ve usulü gibi birtakım teorik metinler de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Tenkid magazine was published in 6 numbers and 2 gift attachments in the upper floor of Kurşunlu Han, which is located behind Çemberlitaş in Istanbul between 22 March and 10 July 1326 (04/04/1910 - 23/07/1910). The magazine published by Bezmi Nusret Kaygusuz and Baha Tevfik is considered as the first critic magazine of Turkish literature. Writings and poems of journalists such as Ömer Seyfeddin and Doctor Abdullah Cevdet who are the prominents of their era can be found in the journal. Brief information on the volume is given on the cover of the magazine. The aim of this study is to transcribe the journal which comes in 6 numbers and present the journal to the service of the researchers. The journals are the channels that direct the literature in each period.Tenkid magazine is one of the journalsthat play an important role in the history and development of the criticism type. In the journal, although the criticism is predominant in the journal, a number of theoretical texts such as the purpose of the criticism and its method can be found too. KeyWords: Tenkid magazine, critique, Bezmi Nusret Kaygusuz, Ömer Seyfeddin, Baha Tevfik, Abdullah Cevdet.