Kurumsal risk yönetimi kapsamında risk odaklı iç denetim analizi; Marmara Bölgesindeki devlet üniversitelerine yönelik bir araştırma
Risk-based internal audit analysis within the scope of corporate risk management; A research for state universities in Marmara Region
- Tez No: 578412
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN NESRİN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Risk, Risk odaklı iç denetim, Kurumsal risk yönetimi, COSO ERM, Risk, Risk-based internal audit, Enterprise risk management, COSO ERM
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde kurumsallaşmanın getirmiş olduğu kurumların kendi aralarındaki faaliyet ilişkisinin rekabet içinde geleceğe yönelik ilerlemesi ve kurumlar arası veya kurum içinde çalışanlar arasındaki çıkar çatışmaları, iş hayatının her alanında risk unsurunu da beraberinde getirmiştir. Risk kavramının iş hayatı alanında sık karşımıza çıkmasındaki neden, bir fırsat olarak değerlendirilebileceği gibi aynı zamanda birçok tehdit unsurlarını barındırıyor olmasıdır. Bu nedenle kurumlarda veya işletmelerde kurumsal risk yönetimi ve risk odaklı bir iç denetim anlayışının benimsenmesi büyük önem arz etmektedir. Kurum faaliyetlerinden kaynaklı, işletmenin belirlediği hedeflerine ulaşılmasına engel oluşturabilecek, faaliyetlerin etkinliği ve verimliliğini etkileyecek olan risklerin tespit edilerek, yönetimi, iç denetim birimi ya da iç denetçiler tarafından sağlanmakta ve denetim faaliyetleri risk odaklı iç denetim yaklaşımı benimsenerek sağlanmaktadır. Kurumsal Risk Yönetimi (KRY); işletmeyi etkiyebilecek düzeydeki olayları tanımlamak, riskleri işletmenin kurumsal risk karşılama profiline uygun olarak yönetmek ve işletmenin hedeflerine ulaşmasıyla ilgili olarak makul bir seviyede güvence sağlamak için oluşturulmuş; şirketin yönetim kurulu, üst yönetimi ve diğer tüm çalışanları tarafından etkilenen ve stratejilerin entegreli şekilde belirlenmesinde kullanılan, kurumun bütününde süregelen ve devam eden sistematik bir süreçtir. Kurumsal risk yönetimi ile ilgili dünyada Sarbanes- oxley kanunu, OECD Kurumsal ilkeler, ISO 31000 Risk Standartlarında; ülkemizde ise SPK Kanunu, 5018 Sayılı Kamu Yönetimi ve İç kontrol Kanunu, 6012 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ve 2014 ve 2017 COSO Kurumsal Risk Yönetimi Bütünleşik Çerçeveleri kapsamında düzenlemeler getirilmiştir. COSO Bütünleşik Çerçeve de kurumun bünyesinde nasıl uygulanması ve neler olabileceği konusunda rehber olurken; diğer kanun ve düzenlemelerde de risk yönetimi ve risk odaklı denetim anlayışının önemine değinilmiştir. Bu çalışmada iç denetim faaliyetlerinde dünyada benimsenerek uygulanan ve kullanılan COSO Kurumsal Risk Yönetimi (Enterprise Risk Management- ERM) Bütünleşik Çerçeve temel alınmıştır. Bu doğrultuda ülkemizde Kurumsal Risk Yönetimi sisteminin kamu kurumlarındaki benimseme ve risk odaklı iç denetim faaliyetlerinde uygulama etkililiğini tespit etmek amacıyla, Marmara Bölgesindeki devlet üniversitelerinde görev alan iç denetçilerle“Kurumsal Risk Yönetimi Kapsamında Risk Odaklı İç Denetim Analizi”adlı anket çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the progress of the relationship between the institutions of the institutional organizations brought by the organization towards the future in competition and the conflicts of interest among the employees within the institutions has brought the factor in every aspect of business life with it. The reason why the concept of risk is frequently encountered in the field of business life is that it can be considered as an opportunity but also it contains many threats. For this reason, it has a great importance to adopt an institutional risk management and a risk-focused internal audit approach in institutions or enterprises. The internal audit unit or internal auditors realize identification and management of the risks that may affect the efficiency of the activities, which may hinder the achievement of the targets set by the enterprise with a risk-based internal audit mentality. Enterprise risk management (ERM) is a systematic process that is ongoing and ongoing throughout the organization, which is used by the company's board of directors, senior management and all other employees to determine the strategies in an integrated manner, and it is designed to identify events that may affect the entity, to manage the risks in accordance with the enterprise risk profile of the enterprise and to provide a reasonable level of assurance regarding the achievement of the entity's objectives. The regulations have been set by Sarbanes-Oxley Law, OECD Corporate Principles and ISO 31000 Risk Standards around the World and by CMB of Turkey Law, Law No. 5018 on Public Administration and Internal Control, New Turkish Commercial Code No. 6012 and 2014-2017 COSO Enterprise Risk Management Integrated Framework in our country. The COSO Integrated Framework has also guided on how to implement and what will happen within the organization, while other laws and regulations also emphasize the importance of risk management and risk-focused audit. In this study, COSO Enterprise Risk Management Integrated Framework, which is adopted and used in the world in internal audit activities, is taken as the basis. In this context, a survey named Internal Audit Analysis within the Scope of Enterprise Risk Management was conducted with the internal auditors working in the state universities in the Marmara Region in order to determine the rate of adoption of the Corporate Risk Management System in public institutions and the effectiveness of implementation in risk-oriented internal audit activities.