Bilgi teknolojilerinde yetkinlik bazlı mülakat uygulanması
Competency-based interpretation in information technologies
- Tez No: 578413
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Departman, İşletme, İnsan Kaynakları, İşe alma, Yönetim, Department, Business Administration, Human Resources, Recruitment, Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İşe alma, firmalar yönünden önem verilen işlem ve yöntemlerden birisidir. Bilhassa da firmaların işgücü oranına denge getirmek için işe almada önem verilir bir işlem durumuna gelmektedir. Bu sebeple de firmalar, İnsan Kaynakları Yönetimlerine önem veren yükümlülükler getirmişlerdir. Bununla birlikte işletmelerin yönetimleri, insan kaynakları yönetiminin işlevleri ile beraber, işe alma süreci yetkinlik bazlı mülakat yöntemlerine dair öneri ve yaklaşımına da önem vermektedirler. Birçok işletme açısından işe alma bu durumu ile gereksinim arz eden bir konudur. İşletme yönetimleri ile işletme yetkinlik bazlı mülakat yöntemleri arasında önemli bir iletişimin varlığı görülmektedir. Mülakat yöntemleri yıllar içerisinde çok önemli bir gelişim içerisinde olmuştur. Bu nedenle de işe alma hem işletmeler hem de işletmelerin insan kaynakları açısından önemli bir unsurdur. Her ne kadar işe alma, hâkim olan faaliyet gibi gözükse de aslında yetkinlik bazlı mülakat yöntemleri ile aralarında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Bu çalışmada genel anlamda işletme faaliyetlerinin işe alma ile olan etkileşimine odaklanılmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde yetkinlik bazlı mülakat tekniklerinin Türkiye'de gelişim süreci ve uygulanabilirliği ile ilgili ön bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde kavramsal olarak yetkinlik, üçüncü bölümünde mülakatlar ve mülakat yöntemleri ve son bölümde, sektörde etkin olan beş işletmenin konuya dair yetkili kişileri ile gerçekleştirilen bir mülakat ve değerlendirmeleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recruitment is one of the processes and methods that are given importance for companies. In particular, the hiring of companies to bring balance to the labor rate is also given a process of importance. For this reason, companies have given importance to Human Resources Management. In addition to these, the management of the enterprises, as well as the functions of human resources management, give importance to the suggestions and approaches regarding the competency based interview methods. For many businesses, recruitment is a requirement with this condition. There is an important communication between business management and business competency based interview methods. Interview methods have been very important for many years. Therefore, recruitment is an important element in terms of both human and business resources. Although recruitment seems to be the dominant activity, there is a direct relationship between competence-based interview methods. This study mainly focuses on the interaction of business activities with recruitment. In the first part of the study of competency-based interviewing techniques are given preliminary information about the development process and its applicability in Turkey. In the second part, there are conceptual competence, interviews and interview methods in the third part, and the interviews and evaluations of the five companies that are active in the sector with the authorized persons.