Taşıt yanal rüzgar hassasiyetine kaldırma kuvveti etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of lift force on vehicle cross wind sensivity
  1. Tez No: 57844
  2. Yazar: FARUK YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİCAN DALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atmosferik türbülans, kaldırma kuvveti, yanal rüzgâr hassasiyeti. IV, Atmospheric turbulance, lift force, cross-wind sensitivity
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Bu çalışmada; atmosferik türbülans, taşıt ve sürücü modellemeleri yapılarak geliştirilen bir bilgisayar programı, kaldırma kuvveti etkisi de dikkate alınarak düzenlenmiş olup; sonuçta sürücü kontrollü ve sürücü kontrolsüz durumlar için kaldırma kuvvetinin taşıt yanal rüzgâr hassasiyetine etkisi incelenmiştir. Kullanılan dinamik ve aerodinamik veriler Ford Thunderbird taşıtına aittir. Çalışmada kaldırma kuvveti etkisinin daha etkili bir şekilde görülebilmesi amacıyla, kütle %25 azaltılarak sonuçlar karşılaştırılmıştır. A. Watari ve diğerleri ile C. Kramer ve diğerlerinin yapmış olduğu deneysel çalışmalar, elde edilen sonuçlarla benzerlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of the Effect of Lift Force on Vehicle Cross Wind Sensitivity In this study, a computer programme developed earlier by doing models of atmospheric turbulance, vehicle and driver is modified taking account the effect of lift force. Dynamic and aerodynamic data used in this study belongs to Ford Thunderbird. In order to see the effect of lift force more effectively, the results are compared by decreasing the mass 25%. A good agreement is obtained between the results in this study and the resultes of A. Watari and et al. and, C. Kramer and et al.