Türkiye'de büyükşehir belediyelerinin kentsel yoksullukla mücadelede rolü: Eskişehir ili örneği
The role of the fight against poverty in the urban metropolitan municipalities in Turkey: The example of Eskişehir province
- Tez No: 578469
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAL ÖNEZ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kentsel Yoksulluk, Yerel Yönetimler, Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir, Poverty, Urban Poverty, Local Governments, Metropolitan Municipality, Eskişehir
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
En genel anlamı ile yoksulluk, insanların hayatlarını devam ettirebilmek için yeterli olanaklara sahip olamaması yani yokluk durumu olarak tanımlanmaktadır. Yoksulluğu tanımlamada hangi parametrenin baz alındığına bağlı olarak yoksulluk tanımı da farklılaşmakta ve yoksulluk tipolojileri ortaya çıkmaktadır. Neo-liberal ekonomik politikaların uygulanmasıyla birlikte, kapitalizm ve küreselleşme, etkilerini toplumda daha fazla hissettirmeye başlamış; zengin ülkeleri daha da zenginleştirirken; üçüncü dünya ülkelerini daha da yoksullaştırmaktadır. Bunun sonucu olarak gelir dağılımında eşitsizlikler artmakta; zenginler ile yoksullar arasındaki uçurum da büyümektedir. Bu çalışmada, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yoksullukla mücadelede rolü Yenidoğan ve Gazipaşa Mahallesi örneklemleri ile analiz edilmektedir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin sunduğu gıda, eğitim, konut barınma ve yakacak, sağlık, iş ve istihdam, diğer sosyal yardım ve hizmetler gibi sosyal yardımlar değerlendirilmekte ve yetersiz olunan noktalarda öneriler ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
Poverty, in its most general sense, is defined as the lack of adequate means to sustain people's lives. The definition of poverty differs depending on which parameter is used to define poverty, and poverty typoligies emerge. With the implementation of neo-liberal economic policies, capitalism and globalization have begun to make their impact more visible in society; enriching the ric countries; it further impoverishes the third world countries. As a result, inequality in income distribution increases; the gap between the rich and the poor is growing. In this study, the role of Eskişehir Metropolitan Municipality in fight against poverty was analyzed with the samples of Yenidoğan and Gazipaşa Neighborhoods. Social assistance such as food, education, housing housing and fuel, health, work and employment, other social assistance and services offered by the Eskişehir Metropolitan Municipality have been evaluated and recommendations have been made at the points that are insufficient.