Offset FBD uydu alıcı antenleri
FZP Antennas for satellite reception
  1. Tez No: 57849
  2. Yazar: MURAT TAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FBD, OFSET FBD, Antenler, Yansıtıcı Antenler V, FZP, OFFSET FZP, Antennas, Reflector Antennas VI
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Mikrodalga frekanslarında yapılan uydu haberleşmesinde açıklık antenleri kullanılır. Parabolik yansıtıcılar yaygın olarak kullanılan açıklık anteleridir. Bununla birlikte, parabolik yansıtıcı antenlerin, yapım zorluğu, yağmur ve kar etkisiyle basarınım düşmesi gibi, bazı olumsuz yanlan vardır. Söz konusu bu olumsuzluklar, düzlemsel açıklık antenlerin önemini artırmaktadır. Son yıllarda, yüksek güçlü uyduların devreye girmesiyle, bu antenler üzerine yapılan çalışmalar hız kazanmıştır. Bu tez çalışmasında, dielektrik bir taban malzeme üzerine Fresnel bölgeleri işlenerek gerçeklenen ve kısaca FBD olarak adlandırılan düzlemsel antenler incelenmiştir. 10.95-11.7 GHz bandında başarım karakteristiklerine ilişkin bağıntılar elde edilmiştir. Offset FBD antenlerin uzak - alan paterlerine ilişkin grafikler verilmiştir. Deneysel Offset FBD yansıtıcı antenler gerçeklenip test edilmiştir. Deneysel olarak gerçeklenen FBD antenlerle, el yapımı olmalarına rağmen, uydulardan izlenebilir kalitede TV yayını alınmıştır. Yüksek kazancın gerekmediği durumlarda FBD antenler kolayca gerçekleştirilip kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY FZP ANTENNAS FOR SATELLITE RECEPTION Apertures antennas are used in satellite communications at microwave frequencies. For this reason, today, paraboloidal antennas are often used. However, these antennas are difficult to manufacture and their performances may be degraded due to rain and snow. These disadvantages have led to use planer antennas. İn this dissertation, planer FZP(Fresnel Zone Plate) antennas consisting of fresnel zones arranged consecutively a dielectric substrate materials are examined. Performance characteristics at 10.95-1 1.7 GHz band were obtained. Far - Field patterns of Offset FZP are given. Several OFFSET FZP antennas were realized and their performances were tested. Several hand-made FZP antennas have shown good results for pictures from broadcasting satellites. Consquently, FZP antennas, when high gain is not necessarry, can be easily manufactured and used.