Kişilik tiplerinin marka bağlılığı üzerine etkileri: bir uygulama
Effects of types of personality on brand loyalty: an application
  1. Tez No: 578550
  2. Yazar: GİZEM MELİS CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN NAZAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka bağlılığı, A Tipi Kişilik, B Tipi Kişilik, Brand loyalty, A types of personality, B types of personality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Marka bağlılığı kavramı onlarca yıldır araştırmalara konu olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Günümüz tüketim toplumunda, sosyal medya ve internet kullanımlarının artması ile birlikte markalara ulaşım kolaylaşmakta dolayısıyla marka bağlılığı konusu araştırmalarda güncelliğini korumaktadır. Marka bağlılığı tekrarlanan alımları ifade etmektedir. A tipi ve B tipi kişilik özelliği kavramları ise, insan psikolojisi ile ilgili araştırmalarda sıklıkla karşımıza çıkan iki kavramdır. 1960'lı yıllarda dönemlerinde Friedman ve Rosenman tarafından stres ile bağlantı kurularak ortaya atılan A tipi ve B tipi kişilik kavramlarına pazarlama araştırmalarında az rastlanmaktadır. Yaptıkları çalışmalarda kişilikleri A ve B tipi olarak iki sınıfa ayıran Friedman ve Rosenman bu kişilik tiplerine ait birtakım özellikler ortaya koymuşlardır. Buna göre, A tipi ve B tipi kişilik yapıları birbirinden kesin farklarla ayrılmaktadır. A tipi kişilik tipine sahip insanlar sabırsız, atılgan, rekabet etmeyi seven, övünmeyi seven gibi özelliklerle ifade edilirken, B tipi kişilik tipine sahip insanlar sabırlı, övünmeyen, sıcakkanlı gibi özelliklerle ifade edilir ve birbirinden zıt karakterlere sahiptir. Bu çalışmada farklı kişilik tiplerinin marka bağlılığı oluşmasındaki etkisi araştırılacak olup, pazarlama araştırmalarına farklı bir bakış açısı getirmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of brand loyalty has mentioned on research for decades and continue to be mention. In modern day's consumption society, acessing to brands is getting easier by increase of the usage of social media and internet. Therefore, the concept of brand loyalty keeps it's current situation at researches. The brand loyalty expresses to repeated purchasing behaviour. The conceptes of A and B types of personalities often encounter at the research of human psychology. At 1960's, A and B types of personalities connected with the stress are revealed by Friedman and Rosenman. They found the different kinds of properties regarding to A and B types of personalities. According to this, A and B types of personalities sturucture, they have seperated with exact differences. The properties of A type of personalities are, impatient, brash, competitive, and bloated. On the other hand, the properties of B type of personalities are, patient, humble and friendly. This study will research the effets of different types of personalities upon brand loyalty. The purpose of the study is add diffent perspective to marketing literature.