Diabetes mellitus hastalarında üriner sistem enfeksiyonu sıklığı ile probiyotik ürün kullanımı ilişkisi
Relationship between frequency of urinary tract infection and probiotic product use in diabetics mellitus patients
  1. Tez No: 578589
  2. Yazar: ŞEYDA KARAHASAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP ÜNLÜ SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Probiyotik, Üriner sistem enfeksiyonu, Diabetes, Probiotics, Urinary tract infection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Diabetes Mellitus hastalarında probiyotik ürün kullanım durumu ile üriner sistem enfeksiyonu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi diyet polikliniğine başvuran gönüllü olan 88 Diabetes Mellitus hastasına; hastaların tanımlayıcı bilgileri, beslenme alışkanlıkları, probiyotikli besin kullanma durumları, biyokimyasal değerleri ve üriner sistem enfeksiyonu sıklığına ilişkin soruların yer aldığı bir anket formu uygulanmıştır. Hasta verileri yüz yüze görüşme ve son 2 yıla ilişkin hasta dosyaları taranarak elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizde SPSS for Windows 21.0º programı kullanılmış olup, anlamlılık p0,05). Sonuç: Üriner sistem enfeksiyonu sıklığı hastalarda yüksek oranda belirlenmiştir. Kadın hastaların erkek hastalardan daha fazla üriner sistem enfeksiyonu geçirdiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada probiyotik katkılı besin ve ilaç kullanan birey bulunmamaktadır. Doğal probiyotikli besin tüketiminin ise üriner sistem enfeksiyonu üzerinde etkisinin olmadığı saptanmıştır. .
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluation of the relationship between probiotic product use and urinary tract infection in patients with Diabetes Mellitus. Material and Method: 88 volunteer Diabetes Mellitus patients who applied to Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital diet clinic; A questionnaire including questions about descriptive information, nutritional habits, nutritional use of probiotics, biochemical values and frequency of urinary tract infection was applied. Patient data were obtained by face-to-face interview and by scanning patient files for the last 2 years. SPSS for Windows 21.0º program was used for statistical analysis of the data and the significance was evaluated at p 0.05). Conclusion: The incidence of urinary tract infection was high in patients. Female patients had more urinary tract infections than male patients. In this study, there were no individuals using probiotic supplemented food and medicine. Natural probiotic food consumption has no effect on urinary tract infection.