İzosiyanat ilaveli melamin üre formaldehit (MÜF) tutkalının yongalevha endüstrisinde değerlendirilmesi
The evaluation of melamine urea formaldehyde (MUF) glue inparticleboard industry with isocyanate
- Tez No: 578588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tutkal, Üre formaldehit, Yongalevha, Glue, Particleboard, Urea formaldehyte
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odun Mekaniği ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET İZOSİYANAT İLAVELİ MELAMİN ÜRE FORMALDEHİT (MÜF) TUTKALININ YONGALEVHA ENDÜSTRİSİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ Volkan ÇAVDAR Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim ŞAHİN Temmuz 2019, 101 sayfa Gelişen teknoloji ve değişen şartlara işletmelerin uyum sağlaması kaçınılmazdır. İşletmeler levha sektöründe kendini bu gelişime ve değişime ayak uydurması zorunlu hale gelmiştir. Firmalar pazar payını arttırıcı önlemler almakta ve yenilikler yapmaktadır. Kullanım koşullarına uygun levhalar yapmak ve bu levhaları dünya standartlarına uygun hale getirmek için birtakım kimyasallar kullanılmaktadır. Bu kimyasallardan en fazla önem arz edeni PMDI tutkalıdır. Bu çalışmada; izosiyanat ilaveli MÜF tutkalı ile yongalevha üretimi yapılmıştır. Levhaların su alma, kalınlık (şişme) ve formaldehit testleri için istenilen şartlar PMDI tutkalı ile sağlanmaktadır. Bu çalışmada kullanılan odun karışımı %15 ladin, %50 çam, %20 meşe, %10 kapak, %5 talaş kullanılarak 18 mm kalınlıkta üretilen yongalevhalar kullanılmıştır. Levhaların üretiminde MÜF ve PMDI tutkalı kullanılmış olup, yapmış olduğumuz çalışmada MÜF tutkalı ile PMDI tutkallarının değerlendirilmesi yapılmıştır. MÜF tutkalı ve PMDI tutkalı için beş ürün (her ürün için 5 deneme) elde edilmiştir. Yapılan denemelerde PMDI tutkalı %0, 0.5, 0,75, 1, 1.5, 2 oranında kullanılmış olup elde edilen levhaların yoğunluk değeri, rutubet miktarı, su alma oranı, kalınlığına şişme, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü değeri, yüzeye dik çekme direnci, yüzey sağlamlığı değeri, vida tutma direnci değerleri belirlenmiştir. Sonuçların değerlendirilmesinde SPSS 18.0 istatistik analiz metodu ile varyans analizleri (ANOVA) yapılmıştır. MÜF tutkalı ile PMDI tutkalının levhalar üzerindeki etkisi varyans analizi ile %95 güven aralığında istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı belirlenmiştir. Farklılık gösteren grup veya grupları belirlemek ve birbirinden farklı ve eşit kabul edilebilecek alt grupları tespit etmek için levha gruplarına ait ortalamalar Duncan Testi ile sorgulanmıştır. MÜF tutkalı ile PMDI tutkalının karşılaştırılması amacıyla Bağımsız T-Testi uygulaması yapılmıştır. Sonuç olarak, üretimi gerçekleştirilmiş olan MÜF ve PMDI ilaveli levhaların tüm fiziksel ve mekanik özelliklerine ait değerler, TS EN 312 (2012) standardında belirtilen P3 tipi (nemli şartlarda kullanılan yük taşıyıcı olmayan levhalar) uygulama alanlarında aranan alt sınır veya üst sınır değerlerini karşıladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVALUATION OF MELAMINE UREA FORMALDEHYDE (MUF) GLUE IN PARTICLEBOARD INDUSTRY WITH ISOCYANATE Volkan CAVDAR Duzce University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Wood Mechanics and Technology Master's Thesis Supervisor: Dr. Faculty Member Halil Ibrahim SAHIN July 2019, 101 pages Developing technology and changing conditions are inevitable. Businesses have become obliged to keep up with this development and change in the plate industry. Firms take measures to increase their market share and make innovations. A number of chemicals are used to make plates that are suitable for the conditions of use and to make them suitable for world standards. The most important of these chemicals is PMDI glue. In this study; isocyanate added MUF glue and particleboard production. PMDI glue is used for water intake, thickness (swelling) and formaldehyde tests. The wood mixture used in this study was 15% spruce chip, 50% pine, 20% oak, 10% cover, 5% chip and 18 mm thick were used. In the production of plates, MUF and PMDI adhesives were used. In our study, PMDI adhesives were evaluated with MUF adhesive. Five products (5 trials for each product) were obtained for the MUF glue and PMDI glue. PMDI glue was used in 0%, 0,5, 0.75, 1, 1,5, 2% of the tests, and the density, moisture content, water absorption, thickness swelling, modulus of rupture and modulus of elasticity in bending, internal bond, surface soundness and screw holding performance were tested. Variance analysis (ANOVA) was performed with SPSS 18.0 statistical analysis method. The effect of MUF glue and PMDI glue on the plates was determined to be statistically significant in the 95% confidence interval by the analysis of variance. In order to identify different groups or groups and to identify subgroups that could be considered different and equal, the averages of the plate groups were questioned by the Duncan Test. The Independent T-Test was applied for the comparison of MUF adhesive and PMDI glue. As a result, it has been determined that the values of all physical and mechanical properties of the manufactured MUF and PMDI added particleboard meet the lower limit or upper limit values required in the application areas of P3 type (non-load bearing plates used in humid conditions) specified in TS EN 312 (2012) standard.