Lüks değer algısının cinsiyete göre farklılıklarının belirlenmesine yönelik ampirik bir araştırma
An empirical research on determining the differences in luxury value perception according to gender
  1. Tez No: 578592
  2. Yazar: GENCE ERDAĞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ERYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lüks, Lüks marka, Lüks tüketim, Algılanan değer, Luxury, Luxury brand, Luxury consumption, Perceived value
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı lüks ürünlere yönelik değer algısının cinsiyete göre farklılaşıp Farklılaşmadığını araştırmaktır. Bu kapsamda Wiedmann vd., (2009) tarafından önerilen lüks değer algısı modeli incelenmektedir. Çalışmada 283 katılımcıdan elde edilen veriye keşifsel faktör analizi ve fark testleri uygulanmıştır. Çalışmanın bulgularına göre lüks değer algısı 10 boyuttan oluşmaktadır. Boyutlar kullanılabilirlik, benzersizlik, özkimlik, materyalizm, kendini ödüllendirme, savurganlık, hayatı zenginleştirme, kişilerarası etkileşim, gösteriş ve uyum sağlama değerleridir. Ortaya çıkan faktör yapısı orijinal ölçekte önerilen yapıdan farklıdır. Ayrıca, değer boyutlarının ortalamaları arasında cinsiyete ve ürüne göre farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether perceived luxury value differ according to gender. For this purpose, the model proposed by Wiedmann et al. (2009) was examined. In this study, exploratory factor analysis and difference tests were applied to the data obtained from 283 participants. According to the findings of the study, the perception of luxury value consists of 10 dimensions namely, usability, uniqueness, self-identity, materialism, extravagance, enriching life, rewarding self, interpersonal interaction, conspicuousness, and conformity. As a result, the factor structure differs from the proposed original scale. In addition, the mean value of some dimensions differ according to gender and product categories.