Microstrip patch antenna design for ultra-wideband communications
Ultra-geniş bant haberleşmelerde mikroşerit yama anten tasarımı
- Tez No: 578746
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: mikroşerit yama antenler, ultra geniş bant, geri dönüş kaybı, ışıma örüntüsü, microstrip patch antenna, radiation pattern, Return Loss, Ultra-Wideband
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez çalışmasında, Ultra Geniş Bant (UWB) haberleşme sistemleri için farklı tipte mikro şerit yama antenler tasarlanmıştır. Geri Dönüş Kaybı, Voltaj Duran Dalga Oranı ve Işıma Örüntüsü gibi anten parametreleri 3.1 GHz - 10.6 GHz UWB frekans aralığında incelenmiştir. Çalışmada, anten özelliklerini istenen frekans aralığında iyileştirmek için tasarlanan antenler üzerinde malzemeler ve boyutsal parametreler değiştirilmiştir. Yaygın olarak başvurulan yöntemler alt tabaka, zemin düzlemi ve yama olarak kullanılan malzemelerin boyut, şekil ve türlerinin değiştirilmesidir. Antenler, CST Microwave Studio bilgisayar programı kullanılarak tasarlanmış ve simüle edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, different configurations of microstrip patch antennas are designed for Ultra-Wideband (UWB) communication systems. The parameters of the antenna are examined between 3.1 GHz - 10.6 GHz such as Return Loss, Voltage Standing Wave Ratio and Radiation Pattern. In the study, materials and dimensional parameters are changed on the designed antennas for improving antenna behaviors within the specified frequency range. The generally, referenced methods are to vary the size, shape and types of materials used in the substrate, ground plane and patch. Antennas are designed and simulated by using CST Microwave Studio computer program.