Skopolaminin hafıza bozucu etkisinde agomelatin ve quercetinin rolü
The role of agomelatin and quercetin on the memory degrading effect of scopolamine
  1. Tez No: 578865
  2. Yazar: ALI HOSSEIN ZADEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KUKULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme ve Bellek, Hafıza kaybı, Scopolamin, Agomelatin, Quercetin, Learning and Memory, Memory loss, Scopolamine, Agomelatin, Quercetin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Öğrenme ve bellekteki bozukluklar; hayat kalitesini negatif olarak etkileyen birçok hastalıkla primer veya sekonder olarak ilişkilidir. Öğrenme ve bellek, çevreden gelen uyaranların değerlendirilmesi ve uygun davranışların geliştirilmesi gibi temel zihinsel süreçleri düzenler. İnsanlar gerçekleştirdikleri her işlemde bilinçli veya bilinçsiz olarak bellek işlevlerine ihtiyaç duyarlar. Antioksidanlar; yaşlanma ve yaş ile ilişkili nörodejeneratif hastalıklara pozitif yönde katkı sağlamıştır. Antioksidanlar; serbest radikallerle savaşma, yaşlanmayı geciktirme gibi özelliklere sahiptir. Kognitif bozukluklar başta demans ve Alzheimer olmak üzere; şizofreni, depresyon, anksiyete, uyku bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, madde bağımlılığı gibi durumlarla ilişkilendirilmektedir. Serbest radikaller vücudumuz oksijen kullanırken meydana gelen atık maddelerdir ve bu maddeler yüksek oranda tahrip edici özelliğe sahiptirler. Serbest radikaller temas ettikleri moleküllerin yapısını bozucu etki gösterirler. Quercetin ise antioksidan özellik gösteren bir ilaçtır. Bazı çalışmalarda antioksidanların hafıza üzerinde iyileştirici etkileri bulunmaktadır. Biz de bu çalışmada öğrenme ve hafıza yetersizliğinde agomelatin ve antioksidanların etkisini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: 42 albino Balb C erkek fare kullanıldı. 1.gruba 0,1 ml/kg intraperitoneal (ip) serum fizyoloji (SF) verilmiştir, 2. gruba 3 mg/kg, ip skopolamin verilmiş, 3. gruba 75 mg/kg, ip agomelatin, 4. gruba 100 mg/kg, ip quercetin, 5. gruba 3 mg/kg, ip skopolamin + 75 mg/kg, ip agomelatin ve 6. gruba 3 mg/kg, ip skopolamin + 100 mg/kg, ip quercetin verilmiştir. Pasif sakınma cihazı (Ugo Basile, Passive Avoidance Controller Cat 7551, İtalya) kullanılarak, fareler pasif sakınma testine tabi tutuldu. Bulgular: Agomelatin 75 mg/kg, ip ve quercetin 100 mg/kg, i.p 'lik dozlarının kontrol ile karşılaştırılması sonucunda öğrenme ve bellekle ilgili olarak istatistiksel bir fark vardır. Agomelatin 75 mg/kg ve skopolamin 3 mg/kg gruplarında belleği değerlendirdiğimiz platformu bulma süreleri uzarken, platformda geçirdikleri zaman kontrole göre kısalmıştır . Quercetin 100 mg/kg, i.p, ve skopolaminin 3 mg/kg, i.p, dozları ile agomelatin 75 mg/kg, ip ve skopolamin 3 mg/kg, ip grupları ile benzer sonuçlar vermiştir. Öğrenmeyi değerlendirdiğimiz; 1. ve 2. günler arasında da diğer gruplarda belirli bir düzeyde fark vardır. Sonuç: Scopolamin'in hafıza bozucu etkisi olduğu literatürde yapılan çalışmalardan hareketle bilinmektedir. Farelere scopolamin enjekte edildikten sonra pasif sakınma testi sonucunda aydınlık bölgeden karanlık bölgeye geçiş yaptığı gözlemlenmiştir. Yapılan deneysel çalışmaların sonucu olarak, farelere agomelatin ve quercetin enjekte edildikten sonra yapılan pasif sakınma testi sonucunda farelerin aydınlık bölgeden karanlık bölgeye geçiş yapmadığı gözlemlenmiştir. Bu sonuca dayanarak agomelatin ve quercetin'in hafıza düzeltici etkisi olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Learning and memory disorders; It is associated with many diseases that negatively affect quality of life as primary or secondary. Learning and memory regulate basic mental processes such as the evaluation of stimuli from the environment and the development of appropriate behaviors. People need memory functions, consciously or unconsciously, in every process they perform. Antioxidants; Aging and neurodegenerative diseases associated with age positively contributed. Antioxidants; free radicals, anti-aging, cognitive disorders are mainly dementia and Alzheimer's; schizophrenia, depression, anxiety, sleep disorders, attention deficit and hyperactivity, drug addiction. Free radicals are waste substances that occur when our body uses oxygen and these substances have a highly destructive nature. Free radicals disrupt the structure of the molecules they come into contact with. Quercetin is an antioxidant drug. In some studies, antioxidants have healing effects on memory. In this study, we aimed to investigate the effect of agomelatin and antioxidants in learning and memory impairment. Materials and Method: 42 albino Balb C male mice were used. The first group received 0.1 ml / kg intraperitoneal (ip) saline (SF). , ip quercetin, 5th group 3 mg / kg, ip scopolamine + 75 mg / kg, ip agomelatin and 6th group 3 mg / kg, ip scopolamine + 100 mg / kg, ip quercetin. Mice were subjected to passive avoidance testing using a passive avoidance device (Ugo Basile, Passive Avoidance Controller Cat 7551, Italy). Results: Agomelatin 75 mg / kg, i.p and quercetin 100 mg / kg, compared with the control of the ip dose of learning and memory as a result of a statistical difference. Agomelatin 75 mg / kg and scopolamine 3 mg / kg time to find the platform for memory evaluation while, the time they spend on the platform is shorter than the control. Quercetin 100 mg / kg, i.p and scopolamine 3 mg / kg, i.p doses with agomelatin 75 mg / kg, ip and scopolamine 3 mg / kg, gave similar results with ip groups. We evaluate learning; Between days 1 and 2 there is a certain level of difference in other groups. Conclusion: It is known that scopolamine has a memory disrupting effect in the literature. After the scopolamine was injected into the mice, it was observed that the passive avoidance test resulted in a transition from light to dark. As a result of the experimental studies, the passive avoidance test after the injection of agomelatin and quercetin into the mice showed that the mice did not pass from the light zone to the dark zone. Based on this result, it was concluded that agomelatin and quercetin had a memory correcting effect.