From ideal state to good governance : Evolution of the concept
İdeal devletten iyi yönetime: Kavramın evrimi
  1. Tez No: 578984
  2. Yazar: BESTE BATUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGEN SÜTÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Good Governance, Ideal State, Judiciousness, Effectiveness, Corruption, Abuse of Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İyi yönetim toplumların insancıl, makul, etkin, dürüst, ve yasal sınırlar içerisinde refah ve istikrarının artmasını sağlayan siyasal dönüşümlerini ifade ederken, ideal devlet ise iyi yönetimin var olduğu yerdir. Bu çalışma siyaset bilimi literatüründeki iyi yönetim kavramı ile siyaset felsefesi literatüründeki ideal devlet kavramının karşılaştırmalı incelenmesini amaç edinmiştir. Bu nedenle, çığır açıcı düşüncelerin ve güncel yaklaşımların kesişimi bu kavramı aydınlatmak için derinlemesine bir analizi hak etmektedir. Bu amaçla sorulacak iki soru vardır: İyi yönetim kavramı ideal devlet kavramının bir yansıması mıdır? Öyleyse, Platon'un Aristoteles'in, Cicero'nun ve Kant'ın ideal devletlerindeki iyi yönetimin özellikleri nelerdir? Bu çalışma Platon'un, Aristoteles'in, Cicero'nun, ve Kant'ın ideal devletlerinde iyi yönetimin dört özelliğini -makul, etkin, dürüst, ve yasal sınırlar içerisinde - analiz ederek, iyi yönetim ve ideal devlet arasındaki bağı sorgulamaktadır. Mevcut çalışma iyi yönetim kavramının kökenine inerek kapsamlı bir analiz sunmayı hedeflemektedir. Anahtar Kelimeler; İyi Yönetim, İdeal Devlet, Makullük, Etkenlik, Yolsuzluk, Yasaların Kötüye Kullanılması.
Özet (Çeviri)
Good governance refers to the humane political transformations of societies that lead to an increase in prosperity and stability within judicious, effective, decent, and lawful boundaries whereas the ideal state is where good governance exists. This study combines the field of political science and of political philosophy in order to understand how good governance has been intellectually hypothesized as an ideal state. It is argued, here, that the intersection of seminal discussions of 'the ideal' and the recent approaches to 'governance' deserve a profound analysis. Several questions could be raised to address the matter thoroughly: Does the concept of good governance reflect an ideal state? If so, what are the main characteristics of good governance that stem from the features of the ideal states of Plato, Aristotle, Cicero, and Immanuel Kant? To be able to provide a relevant discussion of good governance in the nexus between the practices of modern times and the classical philosophical texts, the present study examines four particular components of good governance - judiciousness, effectiveness, non-existence of corruption, and non-existence of abuse of law - in the works of Plato, Aristotle, Cicero, and Immanuel Kant. In doing so, the present study can retrace the concept of good governance by providing a comprehensive analysis.