Hukuki boyutuyla 'CE' işareti
Legal aspect of the CE marking
  1. Tez No: 579037
  2. Yazar: AHMET FURKAN TÜRKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAFAK NARBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: CE”İşareti, Uygunluk Değerlendirme Süreci, Garanti Markası, CE”Marking, Conformity Assessment Procedure, Guarantee Mark
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
“CE”işareti, ürünlerin ilgili Avrupa Birliği düzenlemelerinde öngörülen teknik kurallara uygun olduğunu gösteren bir işarettir. Bu işaretin kapsamında olan bir ürün, işareti almadan Birlik piyasasında yer alamaz. Bu bakımdan,“CE”işaretini gerektiren ürünlerde bu işaretin kullanılması zorunluluktur. Uyulması gereken kurallar Birlik çapında gerçekleştirilen uyumlaştırma faaliyetleri çerçevesinde yeknesak hâle getirilmiştir. Bu şekilde ürünler bütün üye devletler tarafından aynı kurallara tâbi tutulmakta ve böylece ürünlerin Birlik çapında serbest dolaşımı sağlanmış olmaktadır. Ülkemiz“CE”işareti sistemine 1/95 sayılı ortaklık konseyi kararıyla dâhil olmuştur. Artık Birlik çapında geçerli olan kurallar Türkiye bakımından da uygulama alanı bulacaktır. Çok sayıda ürün grubunda kullanılacak olan bu işaretin Türk hukukundaki yerinin belirlenmesi de bu sebeple önem arz etmektedir. Zira işaretin hukuki nitelendirmesinin yanlış yapılması, uyuşmazlık hâlinde yanlış hükümlerin uygulanmasına sebebiyet verecektir.
Özet (Çeviri)
“CE”marking signifies the conformity of the products to the relevant European Union regulations. If a product falls in the scope of“CE”marking system, it can't be placed on the Union market without bearing the“CE”marking. That's why the“CE”marking is compulsory. The rules to be abide by are made uniform through Union-wide harmonization. The products are subject to same rules throughout all the member state which enables the free movement of goods. Turkey was integrated to the“CE”marking system via Decision no: 1/95 in 1995. Ever since, same rules regarding the“CE”marking apply to Turkey. Determining the legal status of the“CE”marking is significant which is being used under lots of product types. Because, misevaluation of the legal status of the“CE”marking may lead to apply the wrong provisions and consequently to achieve wrong outcomes.