Türk halk kültüründe gelin
Bri̇de in Turkish folk culture
  1. Tez No: 579054
  2. Yazar: TESLİME İHTİYAR BÜYÜKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gelin, Evlilik, Halk kültürü, Bride, Wedding, Folk culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Türk toplumu için aile, neslin devamını, birliği ve beraberliği sağlayan en önemli kurumdur. Bireyin, toplum içinde kabul görmesi için de aile kurumunu evlilik yoluyla oluşturması gerekir. Bu sebeple çalışmada Türk toplumunun önem verdiği ve çeşitli ritüelleri uyguladığı geçiş dönemlerinden olan evlenme ve evlenme geleneğinin en önemli bireylerinden olan gelin üzerinde durulmuştur. Gelinin İslamiyet öncesinden bugüne uzanan konumundan, inanışlarından ve fiziksel olarak kabul edilen kullandığı kıyafet, takı ve aksesuarlarından bir bütün olarak bahsedilmiştir. Literatür taraması ve karşılaştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada konu ile ilgili birçok kaynağa başvurulmuştur. Elde edilen veriler yörelere göre farklılıklar ve benzerlikler açısından değerlendirilmiştir. Türk gelenek ve görenekleri alfabetik bir sistemle ele alınarak gelinin bu uygulamaların neresinde yer aldığı incelenmiştir. Araştırma sonucunda gelinle ilgili çok sayıda adet, inanış ve uygulamalar tespit edilmiştir. Bu çalışmayla geline atfedilen önem, gelin için uygulanan evlenme törenleri ve inanışları bütün olarak ele alınmıştır. Bu araştırmanın sonucunda Türk kültüründe ocağın devamı, soyun sürdürülebilirliği olarak kabul edilen geline oldukça önem verildiği ve gelinin kutsallığının törenlerle kutlandığı görülmüştür. Kız çocuğu daha beşikteyken gelinlik mertebesine erişmesi için hazırlıkların yapıldığı, babasının evinden kocasının evine kadar büyük bir özenle hazırlandığı tespit edilmiştir. Değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte gelin için uygulanan pratiklerin de değiştiği ve beraberinde tüketim kültürünü etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
For Turkish society family is the most important foundation to provide generation association and cooperation. It is essential that indiridual gets married to be approved by society. There fore the study has put emphasis on bride who is the most important individval of marriage and marriagecustoms. It has beenmentioned about bride's jewelry, accessory and clothes which have been usedtill nowadays from pre Islamic term. Lots of resources about this subject have been replied in the study in which literatüre searches and comparisons have been used. Acquired datas have been evaluated according to the similariting and distinctresses of the regions. Turkish customs and traditions have been approached via alphabetic system and it has been onalyzed that where the place of bride is in this impleventation. At the and of the study lot's of customs believes and implementations about the bride have been determined. The importance of bride, wedding ceremany and believes have been handled as a whole. At the end of the study it has been seen that people put emphasis on the bride who is important fort he Turkish family and family maintainability andit has also been seen taht the haliness of the bride is celebrated with the ceremanies. It has been determined that preparations fort he marriage are started whilenthe girls are in the croole and also it has been determined taht there are very big preparations till husband's house from father's haouse. It has been realied that there are lots of changes on the practices applied fort he bride and the consumption culture has beenimpressed bt them.