Türk kültüründe evlenme
Turkish language and literature
- Tez No: 161218
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKER EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Kültür, Milli Kültür, Aile, Akrabalık, Marriage, Culture, National Culture, Family, Relatives. vi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Türk Kültüründe Evlenme Tezin Yazarı: Kerime Kapıcı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Türker EROĞLU Kabul Tarihi : 13 Eylül 2005 Sayfa Sayısı: VI (ön kısım) +116 (tez) + 6 (ekler) Anabilimdalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilimdalı: Halkbilimi Evlilik her iki tarafın kadının ve erkeğin, bir araya gelerek sevgi ve saygı çerçevesinde bütün ihtiyaçlarını karşılayabildikleri bir kurumdur. Evliliğin amacı eşleri kısıtlamak değil, onları bir bütün yaparak soyun devamını sağlamaktır. İnsan hayatının en tabii, en önemli olaylarından biridir, bir dönüm noktasıdır. Her toplumun kendine has, tarihinden gelen ve coğrafyasından etkilenen kültür değerleri yani örf, âdet ve gelenekleri mevcuttur. Yazılı olmayan, kanun hükmü taşıyan bu değerler toplumun“milli kültürü”nü oluşturmakta; dilimiz, dinimiz, yemek yeme şeklimiz, evimiz, evliliğimiz, ailemiz ve akrabalık ilişkilerimiz gibi daha pek çok olguyu kapsamaktadır. Kültürel ilişkiler geniş anlamda toplumlar arası ilişkileri, dar anlamda ikili insan ilişkilerini içerir ve insanlığın doğuşu ile başlangıç göstermiştir. Kültürel, sosyal ve ekonomik gelişme paralel olarak günümüze gelinceye kadar önemli ölçüde değişmiş ve gelişmiştir. Bu değişim ve gelişim gerek bireysel gerekse toplumsal bazda olup, kadın-erkek ilişkilerinin de içinde bulunduğu kültürel alanda çok daha fazla hissedilir. İnsanla ilgili tüm sosyal müesseseler, insanın var oluşu ile başlar. Kainatın en mükemmel varlığı insan, kadın ve erkek olarak yaratılmıştır. Evlenme ile ilgili günümüze değin kavramı açıklığa kavuşturmada, başlangıç noktasındaki bu“kadın ve erkek varoluş”işin sırrının ana unsurunu tayin etmektedir. Bu iki cins hem biyolojik, hem fizyolojik, hem de psikolojik olarak birbirlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaç olgusu, insanın yaşadığı ilk çağlardan bu yana çeşitli şekillerde karşı cinsle ilişki kurmasına ve iletişime yönelmesine sebep olmuştur. Bu yönelme sonucunda karşı cinslerin ilişkisinin adı zaman içerisinde“evlilik”olarak şekillenmiştir. Bu çalışmada Türk halk kültürünün oluşmasında ve yaşamasındaki önemli etmenlerden biri olan“evlilik”kurumu ele alınmıştır. Evlilik kurumu ile oluşan aile ve akrabalık ilişkilerine de genel bir çerçeve içerisinde değinilerek, geçmişten günümüze evlilik gelenekleri ortaya konulmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Marriage in Turkish Culture Author: Kerime Kapıcı Supervisor: Assistant Prof. Dr. Türker EROGLU Date : 30 September 2005 Nu. of pages: VI (pre text)+l 16 (main body)+6 (appendices) Department: Turkish Language and Literature Subfield: Folk Science Marriage is an institution in which couples can form a new life of company through mutual love and respect. The main principle of marriage is not only to restrict them, but also to provide the continuity of generation. It's a significant turning point in life. Every society has its own cultural values and customs imposed by its history by its geographical location. These values make up the 'national culture' of the society, including our family, our religion, our marriage, our home, the way we eat and how we keep up with our relatives. The term 'cultural relations', which is as old as humanity, mainly refers to the affairs among nations, and in the narrower sense, to our personal contacts to others. The concept of cultural, social and economic development has changed a great deal since the early man. This change has taken place both on individual and social level, relation of which can mostly be observed in relations between men and women. All the social institutions concerning humans started with the emergence of mankind. Man, the greatest of all beings, was created as male and female. To shed light on the concept of 'marriage' today, we must realize that this very idea of male female existence forms the main core of the issue. As we have two sexes, it is proper to add that one needs someone of the opposite sex (significant someone).This requirement of man's has resulted in many forms of communication and contacts between the sexes since the early ages. Throughout time these contacts have turned into what we call marriage today. In this study, we deal with the concept of 'marriage', one of the most significant elements that make up and maintain Turkish folk culture. The study aims to conduct a comparative study of 'marriage customs' throughout history along with a general look at the family and relatives issue that comes out with marriage.