Türk Vergi Hukuku'nda uzlaşmanın kanunilik ilkesine göre incelenmesi
Investigation of compromise in Turkish Tax Law according to the legislative principle
- Tez No: 579130
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM METİN AYCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Uyuşmazlığı, Vergilemenin Kanuniliği İlkesi, Tarhiyat Öncesi Uzlaşma, Tarhiyat Sonrası Uzlaşma, Tax, Tax Dispute, The Principle of Taxation Legality, Compromise Before Assessment, Compromise After Assessment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Vergi, kamu harcamalarının karşılığı olarak devletin vatandaşlarından topladığı maddi değerlerdir. Vergilemenin nasıl ve ne oranda yapılacağı devletlerin ortaya çıkışından, modern hukuk devletine geçişe kadar her dönemde tartışma konusu olmuştur. Vergilemenin kanuniliği ilkesi, vergilerin; anayasaya ve kanunlara dayanması gerektiğini ifade eder. Bu ilke modern hukuk devletleri tarafından benimsenmiştir. Türk Vergi Hukuku'nda da vergilemenin kanuniliği ilkesi benimsenmiştir. Vergilemede uyuşmazlıklar, yargı yolu ile giderildiği gibi idari çözümlerle de giderilebilir. Uzlaşma, idari çözüm yollarından birisidir. Uyuşmazlıkların çözümünde idari çözüm yollarından birisi olan uzlaşma, sıklıkla başvurulan idari bir çözüm yoludur. Bu çalışmamızda, bazı Batılı ülke uzlaşma uygulamalarından da bahsedilmiştir. Ayrıca Türk Vergi Sistemi'nde yer alan uzlaşmanın tarihi gelişimi, amacı, kapsamı, uygulaması ve yasal dayanakları araştırılmıştır. Türk Vergi Hukuku'nda yer alan uzlaşmanın, yeniden ele alınarak vergilemenin kanuniliği ilkesine aykırı olan uygulamalarına son verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Tax is the material value that the state collects from its citizens in return for public expenditures. The matter of how and which rating will be applied is a debate in every period from the emergence of states to the transition to the modern state of law. The principle of lawfulness of taxation means that taxes must be based on the constitution and the laws. The principle of taxation legality means that taxes must be based on the constitution and laws issued by the legislature. This principle has been adopted by modern law states. In Turkish Tax Law, the principle of the legality of taxation is adopted. In taxation, disputes can be resolved by administrative remedies as well as through judicial remedies. Compromise is one of the administrative remedies. Compromise one of the administrative remedies for resolving disputes, is a frequently used administrative solution. In this study, some of compromises in Western countries are discussed. Also the historical development, purpose, scope, application and legal basis of compromises in Turkish Tax System have been investigated. Compromise in the Turkish Tax Law should be reconsidered and its practices contrary to the lawfulness of taxation should be terminated.