18 numaralı Kalebend Defterine göre (s. 147-290) h. 1190-1191/m. 1776-1777 yılları arasında Osmanlı Devletiꞌnde suç, suçlu ve cezalar (değerlendirme-metin)
Crimes, criminals and penalties between 1776-1777 (1190-1991 in Islamic calendar) in The Ottoman Empire according to 18 numbered Kalebend Book (page 147-290)
  1. Tez No: 579129
  2. Yazar: MELAHAT KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP AYCİBİN SEYİTKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kalabend, Nefy, Cezirebend, Ceza, Hukuk, Suç, Suçlu, Kalabend, Nefy, Cezirebend, Punishment, Law, Crime, Criminal
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 470
Özet
Kalabend defterleri, Osmanlı ceza hukukunu anlamak ve Osmanlı sosyal hayatı hakkında değerlendirme yapabilmek için bize imkân sağlamaktadır. Bu defterler incelendiğinde döneminde hangi suçların işlendiği ortaya koyulacaktır. Ayrıca o dönemin suçlu profili incelenmek istendiğinde ve işlenen suçların mahallerini tesbit edilecektir. Bunların yanında bir şema çıkarıp konu hakkında daha ayrıntılı bilgi sunacağız. Kalabend defterlerinde bulunan hükümlerde ceza olarak suçlulara sadece kalabend cezası verilmediğini belirtmeliyiz. Bunun yanısıra cezirebend, nefy, kürek gibi birçok ceza da verilmiştir ve bunların hepsinin kaydı tutulmuştur. Bu çalışmada öncelikle 18 Numaralı Kalabend Defteri H.1188-1191/M.1774-1777 incelenmektedir. Bu defterin bizim ele aldığımız kısmı olan H.1190-1191/M.1776-1777 tarihli 147-290 arası sayfalar incelenerek metin içerik olarak değerlendirilmiş ve sonrasında incelenen metnin transkripsiyonu verilerek tez, sonuç kısmı ile nihayete erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Kalabend Notebooks provide us with the opportunity to understand Ottoman Stateꞌs criminal law and evaluate about Ottoman social life. When these books are examined, it will be revealed which crimes were committed during the period. In addition, when the criminal profile of the period is examined, the crime areas of the crimes will be determined. In addition to these, we will extract a schema and provide more detailed information on the subject. As punishment in the rulings in the kalabend notebooks, we must state that the criminals are not punished only by the penalty kalabend. In addition, many punishments such as cezirebend, nefy, rowing have been given and all of them have been recorded. In this study, first of all, Kalabend notebook Number 18, H.1188-1191/ M.1774-1777 have been examined. The text of this notebook, H.1190-1191 / M.1776-1777 dated 147-290, has been examined as textual content and after the transcription of the examined text, the thesis has been finalized.