Alev Alatlı'nın Schrödinger'in Kedisi ve Or'da Kimse Var mı? romanlarında değer aktarımı
Alev Alatli's works on Schrödinger'i̇n Kedi̇si̇ and Orda Ki̇mse Var mi? in terms of value transfer
  1. Tez No: 579191
  2. Yazar: TURGAY GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT TEKŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alev Alatlı, Schrödinger'in Kedisi, Or'da Kimse Var mı, Roman, Değerler, Alev Alatlı, Schrödinger'in Kedisi, Or'da Kimse Var mı, Novel, Values
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmada günümüz yazarlarından Alev Alatlı'nın SCHRÖDİNGER'İN KEDİSİ(Kâbus, Rüya) ve OR'DA KİMSE VAR MI?(Viva La Muerte! Yaşasın Ölüm!, 'Nuke' Türkiye, Valla, Kurda Yedirdin Beni, O.K. Musti Türkiye Tamamdır ve Beyaz Türkler Küstüler eserleri, değer aktarımı( Estetik Değer, Ahlaki Değer, Sosyal Değer, Dinî Değer, Siyasi Değer, İlmî Değer, İktisadi Değer) açısından incelenmiştir. Bu çalışmada amaç yazarın değerlerimize, bir bütün olarak değerlerimizin içinde bulunduğu kültüre bakışı ve bu değerleri eserlerinde nasıl işlediğini saptamaktır. Çalışmada metne dayalı bir inceleme yöntemi kullanılmış; eserlerde yer alan kişiler ve olaylar değer yitimi, değer kazanımı ve bilinçlenme süreçleri içerisinde ele alınmıştır. Özellikle 1980 sonrası Türk romanında kendini gösteren postmodernizm Alev Alatlı'nın eserlerinde de görülmektedir. Yer yer evrensel yer yer millî görünüm kazanan değerler ve kültür, yerli ve yabancı birçok yazarda olduğu gibi Alev Alatlı tarafından da değerlendirilmiş, eserlerde ağırlıklı olarak işlenmiştir. Bir edebiyat sosyolojisi çalışması olarak bu araştırmada, değer aktarımlarının yanı sıra değerlere yabancılaşma, kimlik sorunu, kültür akışının kopuşu gibi değer yitimleri, nitel araştırma yönteminin yanı sıra betimsel analiz ve doküman analizi tekniğinden faydalanılarak sırasıyla ele alınmıştır. Prof. Erol Güngör'ün“Değerler Psikolojisi Üzerine Araştırmalar”ve İoanna Kuçuradi'nin“İnsan ve Değerleri”tezleri ışığında kişilerin değer yitimine bağlı yabancılaşma ve bilinçlenme süreçleri incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda değer kavramının alt başlıklarıyla birlikte incelenen eserlerde ağırlıklı olarak ele alındığı görülmüştür. Bu bağlamda yazarın büyük bir bilgi birikimine sahip olduğu gözlemlenmiş; konuyu merkeze aldığı noktalar, konuyu değerlendirişi ve kendi bilgi birikimini eserlere aktarması açısından oldukça farklı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, today's author Alev Alatlı's works on SCHRÖDINGER'İN KEDİSİ (Kâbus,Rüya) and ORDA KİMSE VAR MI?(Viva La Muerte! Yaşasın Ölüm!,'Nuke' Türkiye, Valla, Kurda Yedirdin Beni, O.K. Musti Türkiye Tamamdırand Beyaz Türkler Küstüler) in terms of value transfer (Aesthetic Value, Ethical Value, Social Value, Religious Value, Political Value, Scientific Value, Economic Value) areexamined. The purpose of this is to determine the author's view of our culture, the cultural look of our values as a whole, and how these values work in her works. In this study, a method based on text is used and the persons and events taking part in the Works are deal with in the process of value loss, value gain and consciousness. Postmodernism, expecially in post- 1980 Turkish novel, is seen in Alev Alatlı's Works, too. The volves and cuture that gained sometimes the universal view and national view are evalucted by Alev Alatlı as well as by many authors in Turkey and foreign authors, mainly are processed in her Works. In this study as a study of sociology of literature, in addition to value transfers, the alienation of values, identity promlem, the breakup of the flow of culture, the problem of counter value are discussed with documantary observation method. In the light of the theses, Prof. Erol Güngör'sDeğerler Psikolojisi Üzerine Araştırmalarand Ionna Kuçuradi's İnsan ve Değerleri the processes of alienation and consciousness depending on the value loss of the individuals are examined. As a result of this study, it is seen that tahe concept of values is handled differently in Works examined together with subhecdings. In this context, it is observed that the author has a great knowledge, it is conclued that he is quite different interms of the points she takes the center of the subject, her way of evaluating the subject and transfering his knowledge to the works.