Doğum öncesi eğitimin doğum sonrası benlik saygısına etkisi
The effect of prenatal training on postpartum self-esteem
  1. Tez No: 579296
  2. Yazar: SİNEM GÜLÜMSER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN KARACA SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: doğum öncesi eğitim, benlik saygısı, doğum sonrası dönem, prenatal training, self-esteem, postpartum period
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bireyin kendisi ile ilgili farkındalığa ulaştığı bilgileri algılaması, tecrübe edindiği yaşantıları sonucunda kendisine yüklediği değerlere ulaşması ve bu değerler doğrultusunda davranışlarını yönlendirmesi olarak tanımlanan benlik saygısı, kısaca kendini değerli hissetmektir. Benlik saygısı yüksek olan bireylerde; kendini tamamen kabullenme, kendine güven duyma, başarma isteği içerisinde olma, stres karşısında çözüm bulma ve sosyal destek aramayı kolaylaştırma gibi olumlu psikoloji görülmektedir. Benlik saygısının kalıcı olmadığı çevreden alınan tepkiler, hastalıklar gibi durumların benlik saygısını etkilediği belirtilmektedir. Bu araştırma, doğum öncesi eğitim almanın doğum sonrası benlik saygısına etkisini araştırmak amacıyla yapılan kesitsel analitik tipte bir araştırmadır. Araştırma Mayıs 2018-Mayıs 2019 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde gerçekleştirilmiştir. Doğuma hazırlık eğitimine katılan 50 primipar kadın çalışma grubunu, eğitime katılmayan 54 primipar kadın kontrol grubunu oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; literatür doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen sosyo-demografik, gebeliğe, doğum ve doğum sonu döneme ait özellikleri içeren tanımlayıcı 44 sorudan oluşan“Anket Formu”ile Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS-25 paket programından faydalanılarak sayı, ortalama gibi tanımlayıcı değerler ile t-testi, lojistik regresyon, Pearson korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p0,05). Değişkenlerin birbirlerinde açıkladıkları varyans ise (r2) 0,0225 yani %2,25 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda çalışmanın hipotezi olan“Doğum öncesi eğitim alan primipar kadınlarla doğum öncesi eğitim almayan primipar kadınlar arasında benlik saygısı açısından fark vardır.”H1 hipotezi doğrulanmıştır. Kadınların benlik saygılarının arttırılması için doğuma hazırlık eğitimlerine katılması önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
Self-esteem, which is described as an individual's perception of information that s/he became aware of about himself/herself, reaching the values s/he ascribes to herself/himself as a result of her/his life experiences and shaping her/his behavior in line with such values, briefly means feeling oneself valuable. Individuals with high self-esteem display positive psychological characteristics such as full self-acceptance, self-confidence, ambition for success, finding solutions to stress and facilitating to seek social support. It has been stated that self-esteem is not permanent and that reactions from environment and conditions such as illnesses affect self-esteem. This research is a cross-sectional and case-control type study done with the purpose of analyzing the effect of having prenatal training on postpartum self-esteem. The research was conducted at the Delivery Service of Gynecology and Obstetrics Clinic of Republic of Turkey Ministry of Health Atatürk Training and Research Hospital which is affiliated with İzmir Katip Çelebi University. 50 primiparas who participated in prenatal training constituted the working group whereas 54 primiparas who were not involved in the said training comprised the control group. For the purpose of collecting the data; Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) and a“Questionnaire Form”which is developed by the researcher in line with the literature, consisting of 44 questions including the sociodemographic and obstetrical traits as well as characteristics related to delivery and postpartum periods, were used. In the process of data analysis, identifying values such as number and mean as well as t-test, logistic regression, Pearson correlation analysis and linear regression analysis were conducted by utilizing SPSS-25 package program. The level of significance was taken as p0.05). The variation that the variables explained at each other was calculated as (r2) 0.0225, i.e. %2.25. The H1 hypothesis“There is a difference between the primiparas who receive prenatal training and those who do not receive prenatal training in terms of self-esteem”, the hypothesis of this study, was verified in line with the results of this research. In order to increase the self-esteem of women, they should be advised to participate in prenatal training programs.