Anonim şirketin temsili
Representation of the joint stock company
  1. Tez No: 579330
  2. Yazar: MUSTAFA KARTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, yönetim kurulu, temsil, temsil yetkisinin devri, sınırlı yetkili temsil, Joint-stock company, board of directors, representation, delegation of representation power, limited authorized representation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında düzenlenen anonim şirketi, üçüncü kişilere karşı, şirketin zorunlu organı olan yönetim kurulu temsil eder. Yönetim kurulu anonim şirketin kanuni temsilcisidir. Şirketin faaliyet konusunda olsun veya olmasın, her türlü iş veya hukuki işlemi şirket adına yapabilir. Üçüncü kişilere karşı şirket unvanını kullanarak şirketi borçlandırabilir, şirketin hak ve alacaklara sahip olmasını sağlayabilir. Yönetim kurulu sahip olduğu şirketi temsil yetkisini, üyelerine veya üçüncü kişilere devredebilir. Bu bağlamda çalışmamız üç ana bölümden oluşacaktadır. Birinci bölümde genel olarak temsil yetkisi incelenmeye çalışılacak olup, bölüm dahilinde temsil kavramı, temsilin amacı, temsilin hukuki niteliği ve temsil çeşitleri açıklanmaya çalışılacaktır. Devamında ise anonim şirket dışındaki, tüzel kişilerin temsili incelenmeye çalışılacaktır. İkinci bölümde anonim şirketin yönetim kurulu tarafından temsili detaylı incelenmeye çalışılacaktır. Ayrıca temsil yetkisinin devri konusu ayrıntılı açıklanmaya çalışılacaktır. Üçüncü ve son bölümde ise 6552 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile getirilen sınırlı yetkili temsilci atama kurumu incelenmeye çalışılacaktır. Çalışmamızın sonuç kısmında ise; konu hakkındaki tespit ve değerlendirmelerimiz ile önerilerimizi dile getirip çalışmamızı sonlandıracağız.
Özet (Çeviri)
Board of directors which is the mandatory part of the joint stock company represents the joint stock company, which is regulated in the Turkish Commercial Code numbered 6102, against third parties. The board of directors is the legal representative of the joint stock company. The Board of Directors can make all kinds of business or legal transactions on behalf of the company. İt can charge the company by using the company title against third parties and and it can make the company has rights and receivables. The board of directors can delegate the power to represent the company to its members or third parties. In this context, our study will consist of three main parts. In the first part, we will try to examine the representation authority in general. In addition, the concept of representation, the purpose of representation, the legal nature of the representation and the types of representation will be explained, after that the representation of legal entities (joint stock company not included) will be examined in the first part. In the second section, it will be tried to be analyzed representation of the joint-stock company by the board of directors in detail. In the third section, the subject of transfer of representation authority will be explained in detail. It is tried to be examined that limited representative delegation assigned by Law No. 6552 (Law Amending the Labor Law and Certain Decree Laws and Restructuring of Certain Receivables) . In the conclusion part of our study; we will finalize our work by expressing our suggestions and evaluations.