İşleme sanatının çağdaş bir malzemesi olarak seramik
Ceramics as a contemporary material in the art of embroidery
- Tez No: 579546
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADETTİN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İşleme, İşleme Sanatı, Çağdaş Seramik Sanatı, Seramik malzeme, Embroidery, Art of Embroidery, Contemporary Ceramics, Ceramics material
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Tarih boyunca yolları zaman zaman kesişen, zaman zamansa keskin sınırlarla çizilen 'sanat' ve 'el sanatları' kavramları, 21. yüzyıla gelindiğinde, sanatın temel kuralı olan 'yaratıcılık' ile el sanatlarının bünyesinde barındırdığı 'sayısız tekniğin' çeşitli şekillerde bir araya gelmesiyle iç içe geçmiştir. Bugün yaratıcılık, malzeme, dil ve teknik bakımından sınır tanımamakta ve her malzeme, her dil ve her teknik, yaratıcılığın öznesi olabilmektedir. Bir el sanatı/zanaat olarak görülen 'işleme', 19. yüzyıldan itibaren çeşitli etkenlerle birlikte geleneksellikten sıyrılmaya ve çağdaş sanat içerisinde kendine yer bulmaya başlamış, ilerleyen süreçte ise sanatsal ifade yolları ile malzeme ve teknik olanaklarını geliştirerek çağdaş sanatta kullanılan bir tekniğe dönüşmüştür. Bu araştırma, evlerin içinde sessizce gelişen ve kadınlara özgü kabul edilen bir teknik olan işlemenin gelişim sürecini irdelemekte, işleme tekniklerinin çağdaş sanat içindeki kullanımına değinmekte ve özellikle seramik malzemenin, işleme sanatındaki kullanımını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The concepts of 'art' and 'crafts' whose paths have sometimes crossed or determined by certain boundaries throughout the history, have become intermingled in 21st century by getting 'creativity' as the main element of art and 'numerous techniques' as a part of crafts together in various ways. Today creativity has no limits in terms of materials, language and technique and each material, each language and each technique can be the subject of creativity. 'Embroidery' which is accepted as a craft, has abandoned the traditional through various factors since 19th century and started to find a place among contemporary arts, and become a technique used in contemporary art by improving the possibilities of material and technique via artistic expression in advancing period. This study examines the development of art of embroidery, which is a technique that has developed in houses in silence and accepted as feminine; analyzes the use of embroidery techniques in contemporary art, and especially discusses the use of ceramics material in art of embroidery.