Füzyon tekniğinde yaygın olarak karşılaşılan problemler ve çözüm yolları
In fusion technique encountered common problems and the solutions
  1. Tez No: 579722
  2. Yazar: ÇİĞDEM YURTSEVEN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Füzyon tekniği, Füzyon problemleri, Cam sanatı, Fusion technique, Fusion problems, Glass art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışması; fırında cam şekillendirme tekniklerinden biri olan füzyon tekniğinin araştırılması ve bu teknikte yaygın karşılaşılan bazı sorunların giderilmesi veya oluşabilecek sorunları aza indirgemek için çözüm yollarını incelemektedir. Ayrıca bu çalışmayla; Ülkemizde cam şekillendirme tekniklerinden biri olan füzyon tekniğini anlatan ya da inceleyen Türkçe örneklerinin olmayışı sonucu ortaya çıkan kaynak yetersizliğinin giderilmesi amaçlanmıştır. Beş bölümden oluşan araştırmanın Birinci Bölümünde füzyon tekniği tanımı ve tarihçesi anlatılmış, İkinci Bölümde ise bu tekniğin genel prensipleri ve uygulama türleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Araştırmanın Üçüncü Bölümünde füzyon tekniğinde kullanılan gereçler başlığı altında bu teknikte kullanılan camlar, özellikle plaka cam ve üretim yöntemleri detaylı olarak ele alınmış ve diğer başlıca malzeme ve aletler başlıklar altında incelenmiştir. Dördüncü Bölümde füzyon tekniği uygulamalarında bilinmesi gereken tanımlar, genel prensipler ve kullanılan gereçler hakkında detaylı bilgi verildikten sonra Beşinci Bölümde füzyon tekniği uygulamalarında yaygın karşılaşılan problemler ve çözüm yolları araştırılmıştır. Son bölümde ise tez konusu bağlamında füzyon tekniği uygulanarak gerçekleştirilen kişisel uygulamalar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the fusion technique which is one of the techniques of kiln-forming glass and to solve some common problems in this technique and to find solutions to minimize the problems may occur. It is aimed to eliminate this resource deficiency in our country due to the lack of Turkish examples which is explained or examined the fusion technique which is one of the glass forming techniques. In the first part of the research which consists of five main sections the definition and history of the fusion technique is explained. In the second part, the general principals and application types of this technique are examined in detail. In the third part of the study, the glasses, especially the plate glass used in this technique under the heading of the equipment used in the fusion technique, and production methods were discussed in detail and other major materials and tools were examined under the headings. After giving detailed information about the definitions, general principles and tools used in fusion technique applications up to the fourth part, the problems encountered in the fusion technique applications and the problems encountered in the heat treatment stages and other problems are discussed. In the last part, personal composes, was considered and paid attention to reflect the findings about fusion technique.