Spinopelvik stabilizasyon ameliyatı geçiren hastaların 30-90 günlük, 1 ve 2 senelik yeniden yatış ve reoperasyon nedenleri
Readmission and reoperation reasons in patients who underwent spinopelvic stabilization surgery at 30-90 days, 1 year, and 2 years
- Tez No: 985821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ERTAN SEVİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Spinopelvik bileşke anatomisi, spinopelvik bileşke stabilizasyonu, iliak fiksasyon, çift iliak vidalar, iliak rim vidası, Spinopelvic junction anatomy, spinopelvic junction stabilization, iliac fixation, dual iliac screws, iliac rim screw
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Spinopelvik bileşke cerrahisi özellikle sakrum bütünlüğünün bozulduğu, fiksasyonunun güçleştiği veya daha güçlü bir stabilizasyon ihtiyacı gereken durumlarda sakral stabilizasyonun yaygın kullanılan bir alternatifi veya tamamlayıcısıdır. Bu cerrahi, geleneksel iliak vidalar ve S2AI tekniği ile sağlanabilir. Bizim de kliniğimizde tercih ettiğimiz iliak rim vidaları, son yıllarda giderek kullanımı yaygınlaşan, pelvik tespiti sağlamak veya güçlendirmek için düşünülebilecek seçenekler arasındadır. Bu çalışmamızda iliak rim vida tekniği ile diğer stabilizasyon tekniklerini gruplandırdık; perop-postop komplikasyonlar, kullanılan materyallerin boyutları, revizyon ve memnuniyet durumları gibi parametreleri baz alarak karşılaştırdık. Böylece iliak rim vida cerrahisinin tekniğini, anatomik nüanslarını tanımlamayı ve üç eksende de optimal açı aralığımızı belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 2014-2023 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çeşitli endikasyonlarla spinopelvik stabilizasyon yapılan erişkin hastaların verileri, hastane otomasyon sistemi (Probel) üzerinden geriye dönük olarak taranmıştır. Radyolojik değerlendirmeler için tüm hastaların preoperatif ve postoperatif BT görüntüleri, hastanenin görüntü arşiv ve iletişim sistemi (PACS) kullanılarak elde edilmiştir. Postop görüntülemeler incelendiğinde yerleştirilen vidaların ucu (her iki kenar) 10 mm' den daha fazla kemik dışında veya bir kenarın uzunluğunun yarıdan daha fazlası kemik dışında ise bu vidalar optimal olmayan vida; geri kalan tüm vidalar optimal vida olarak kabul edildi. Optimal ve optimal olmayan vidaların her üç eksende de orta hatta göre açıları ölçüldü. İletişim kurulan hastalara ameliyat memnuniyetlerini belirlemeyi amaçlayan sorular yönelttik. Bu sorulara verdikleri cevaplar sonucunda ameliyattan duydukları memnuniyeti değerlendirdik. Ayrıca hastaların postop dönemdeki hayat kalitelerini, ağrı durumlarını, şikayetlerini ve bu şikayetlerin sosyal hayata dönüş sürecini ne ölçüde etkilediğini yorumlayabilmek için hastalarımıza Oswestry Skalasını uyguladık. Bu skalada hastalarımıza her biri altı seçenekten oluşan on soru yöneltildi. Minimum sıfır, maksimum beş puan üzerinden puanlanan sorular neticesinde hastalarımızın postop dönemdeki ağrı şikayetlerinin günlük hayatını ne ölçüde etkilediğini veya kısıtladığını yorumlayabildik. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 32 hastanın (23 kadın, 9 erkek) demografik ve klinik özgeçmişleri değerlendirildi. Hastaların etyolojileri 3 ana başlık altında toplandığında 19'u (%59,4) dejeneratif spinal hastalıklar, 8'i (%25) tümöral lezyonlar, 5'i (%15,6) ise travma nedeniyle opere edilmişti. Geçen yıllar içinde farklı teknikler uygulanana olguların 25'i (%78,1) iliak rim vidası, 5'i (%15,6) tekli iliak vida, 2'si (%6,3) ise S2AI tekniği ile opere edildi. Kullanılan vida parametreleri değerlendirildiğinde, iliak rim vidalarının ortalama çapı 7,0 mm, uzunluğu 60 mm, iliak gövde vidasının çapı 7,0 mm, uzunluğu 65 mm idi. Spinal hareket segmenti olarak S1 vertebrasının kraniali kabul edilmiş olup füzyon uygulanan mesafe sayısı ortalama 3,8 olarak kaydedilmişti. İnterbody cage 6 hastada (%18,8), interbody kemik kullanımı 8 hastada (%25,0), posterior otogreft 11 hastada (%34,4), posterior allogreft 3 hastada (%9,4) ve ksenogreft 2 hastada (%6,3) uygulanmıştı. Sagittal, koronal ve aksiyel planlarda vida açıları geniş bir dağılım göstermekteydi, sagittal planda üst vida açısı ortalama 66,4°; alt vida açısı 104,9°, koronal planda üst vida açısı ortalama 62,6°; alt vida açısı 110,3°; aksiyel eksende üst vida açısı ortalama 44,1°; alt vida açısı 33° idi. Yönelttiğimiz 3 soru ile ameliyat memnuniyeti değerlendirilen 14 hastanın 11'i (%78,6) operasyondan memnun olduğunu ifade etti. Oswestry Disabilite İndeksi doldurulan hastalarda alınan puan ortalama 47,0 idi. Hastaların postop revizyon gereksinimleri incelendiğinde, 13 hastada (%40,6) revizyon gereksinimi olmuş, 19 hastada (%59,4) olmamıştı. Sonuç: Çalışmamızın önemi iliak rim vida destekli iliak fiksasyon tekniğindeki optimal vida giriş noktalarının ve her üç eksendeki yönlenim açılarının ilk kez detaylı olarak ölçülüp bildirilmesidir. Optimal yerleştirilmiş olan iliak gövde vidalarının orta hatla yaptığı açı aralıkları aksiyel planda 30,5 ± 7,2 °, koronal planda 107,1 ± 14,9 °, sagittal planda 100,1 ± 6,7° iken ; iliak rim vidaları için bu açı aralıkları aksiyel planda 45,2 ± 9,0, koronal planda 65,3 ± 11,6° ve sagittal planda 66,45 ± 14,1° olarak ölçüldü. Sonuç olarak bulduğumuz sonuçlar iliak rim vidası destekli iliak fiksasyon tekniğinin daha güvenli ve etkili şekilde uygulanmasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Spinopelvic joint surgery is a commonly used alternative or complement to sacral stabilization, particularly in cases where sacral integrity is compromised, fixation is difficult, or stronger stabilization is required. This surgery can be performed using traditional iliac screws and the S2AI technique. Iliac rim screws, which we also prefer in our clinic, are among the options that can be considered to provide or enhance pelvic fixation and have become increasingly popular in recent years. In this study, we grouped the iliac rim screw technique with other stabilization techniques and compared them based on parameters such as intraoperative and postoperative complications, the sizes of the materials used, revision rates, and satisfaction levels. Thus, we aimed to define the technique of iliac rim screw surgery, its anatomical nuances, and determine our optimal angle range in all three axes. Method: In this retrospective study, data on adult patients who underwent spinopelvic stabilization for various indications at İzmir Atatürk Training and Research Hospital between 2014 and 2023 were retrospectively retrieved from the hospital automation system (Probel). For radiological evaluations, preoperative and postoperative CT images of all patients were obtained using the hospital's picture archiving and communication system (PACS). When reviewing postoperative images, screws were classified as suboptimal if the tip of the screw (both sides) was more than 10 mm outside the bone or if more than half the length of one side was outside the bone; all other screws were classified as optimal. The angles of optimal and non-optimal screws were measured relative to the midline in all three axes. We asked patients who were contacted questions aimed at determining their satisfaction with the surgery. We evaluated their satisfaction with the surgery based on their answers to these questions. In addition, we administered the Oswestry Scale to our patients to be able to interpret their quality of life in the postoperative period, their pain status, their complaints, and the extent to which these complaints affected their return to social life. In this scale, our patients were asked ten questions, each with six options. Based on the questions scored on a scale of zero to five, we were able to interpret the extent to which our patients' postoperative pain complaints affected or limited their daily lives. Results: The demographic and clinical histories of the 32 patients (23 females, 9 males) included in the study were evaluated. When the etiologies of the patients were grouped under 3 main headings, 19 (59,4%) had undergone surgery for degenerative spinal diseases, 8 (25%) for tumorous lesions, and 5 (15,6%) for trauma. Of the cases treated with different techniques over the years, 25 (78,1%) were operated on with iliac rim screws, 5 (15,6%) with single iliac screws, and 2 (6,3%) with the S2AI technique. When the screw parameters used were evaluated, the average diameter of the iliac rim screws was 7.0 mm, their length was 60 mm, the diameter of the iliac body screws was 7.0 mm, and their length was 65 mm. The S1 vertebra was accepted as the cranial spinal motion segment, and the average number of segments fused was recorded as 3.8. Interbody cages were used in 6 patients (18,8%), interbody bone grafts in 8 patients (25,0%), posterior autografts in 11 patients (34,4%), posterior allografts in 3 patients (9,4%), and xenografts in 2 patients (6,3%). Screw angles showed a wide distribution in the sagittal, coronal, and axial planes. in the sagittal plane, the upper screw angle averaged 66,4° and the lower screw angle averaged 104,9°; in the coronal plane, the upper screw angle averaged 62,6° and the lower screw angle averaged 110,3°; in the axial plane, the upper screw angle averaged 44,1° and the lower screw angle averaged 33°. Of the 14 patients whose satisfaction with the surgery was assessed using the 3 questions we asked, 11 (78,6%) stated that they were satisfied with the operation. The mean score obtained in patients who completed the Oswestry Disability Index was 47,0. When the postoperative revision requirements of the patients were examined, 13 patients (40,6%) required revision, while 19 patients (59,4%) did not. Conclusion: The significance of our study lies in the fact that it is the first to measure and report in detail the optimal screw insertion points and the orientation angles in all three axes in the iliac rim screw-supported iliac fixation technique. The angle ranges formed by optimally placed iliac body screws with the midline were 30,5 ± 7,2° in the axial plane, 107,1 ± 14,9° in the coronal plane °, and 100,1 ± 6,7° in the sagittal plane, while for iliac rim screws, these angle ranges were measured as 45,2 ± 9,0° in the axial plane, 65,3 ± 11,6° in the coronal plane, and 66,45 ± 14,1° in the sagittal plane. In conclusion, our findings may help to apply the iliac rim screw-supported iliac fixation technique more safely and effectively.