Târîh-i Selâtîn (İnceleme-metin)
Târîh-i selâtîn
- Tez No: 579723
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇETİN DERDİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Manzum tarih, selâtin, mesnevi, Şehnâme, Poetic history, sultans, mathnawi, Shahnameh
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Bu çalışma müellifi bilinmeyen bir mesnevi olan Târîh-i Selâtin'i konu edinmektedir. Çalışmaya söz konusu metni Latin harflerine aktararak başladık. Bunun ardından metnimizin bölümlerini ortaya çıkardık. Eserde adı geçen kişilerin listesini oluşturduk ve bu kişiler hakkında tarihi kaynaklarda verilen bilgileri toplayarak metindekilerle örtüşüp örtüşmediğini tespit etmeye gayret ettik. Bahsi geçen kişilerin önemli bir kısmının Şehnâme kahramanları olması dikkatimizi çekti. Eser aynı zamanda bir yıldıznâme olduğu için rastladığımız burç / yıldız isimlerini ve bunlara atfedilen özellikleri de gelenekle bağdaştırmaya çalışarak inceleme kısmında verdik. Elde ettiğimiz verileri sonuç kısmında dile getirdik.
Özet (Çeviri)
This study is about an anonymous mathnawi“Târîh-i Selâtîn”. First of all, we transferred the manuscript to Latin letters from Arabic alphabet. Then we detected parts of the text. We have created a list of people and have tried to determine whether they match the text in the historical records. It's draw our attention that a significant part of the people mentioned in the text was the heroes of Shahnameh. Since the manuscript is also a horoscope, we have given the names of the zodiac / stars we have come across and the features attributed to themin the research part. We have expressed our data in the conclusion part.