Silikon yağının emülsifikasyonu ile tekstil yumuşatıcısı geliştirilmesi
Development of textile softener with emulsification of silicone oil
- Tez No: 579789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Emülsifikasyon, Emülgatör, Hidrofilik, Konsantrasyon, MikroEmülsiyon, Emulsification, Emulsifier, Hydrophilic, Concentration, Micro Emulsion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, farklı emülgatörler kullanılarak emülsifikasyon yöntemi ile organo silikon destekli hidrofilik silikon tekstil yumuşatıcısı elde edilmesi amaçlanmıştır. Polieter fonksiyonel grupları ve diğer geleneksel kimyasal maddeler içeren doğrusal bir blok silikon kopolimerinin farklı emülgatörler, kıvamlaştırıcı ve pH dengeleyici kullanılarak su ile emülsifikasyonu sonucu hidrofilik silikon tekstil yumuşatıcı eldesi amaçlanmıştır. İlk olarak, hidrofilik silikon tekstil yumuşatıcısı, kopolimerin tridesil alckol 6 EO etoksilat emülgatörü varlığında su ile emülsifikasyonu sonucu elde edilmiştir. Burada, tridesil alkol 12 EO etoksilat yardımcı emülgatör, butil karbitol kıvam arttırıcı ve asetik asit pH düzenleyici olarak kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında, farklı emülgatörler ile hidrofilik silikon tekstil yumuşatıcı elde edilmiştir. Elde edilen sonuçların karşılaştırılması yapılmıştır. Emülgatör olarak C12-C14 Alkol polietilen glikol eter, C12-13 Pareth-9, C12-C14 Alkol polietilen glikol eter ve C12-13 Pareth-9 karışımı, Laureth-7, tridesil alkol 12 EO etoxylate kullanılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda; FT-IR, görünüş, vizkozite, pH test sonuçları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçların kullanılan emülgatörler ile uygun sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Çalışmalar sonucunda, tridesil alkol 6EO etoksilat emülgatörü ve yardımcı olarak tridesil alkol 12 EO etoksilat ile yapılan çalışmanın FT-IR, görünüş, vizkozite, pH test sonuçlarının diğer emülgatörlere kıyasla daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.Emülsifikasyon çalışmaları oda sıcaklığında ve 30 rpm karışma ortamında gerçekleştirilerek berrak görünümlü ürünler elde edilmiştir. Elde edilen ürünlerin FT-IR test sonuçları referans ürün sonuçları ile karşılaştırıldığında %98 oranında uyumlu hidrofilik silikon tekstil yumuşatıcısı elde edilmiştir. Emülsiyonlar, geniş bir pH aralığında, yüksek sıcaklıklarda veya yüksek tuz konsantrasyonlarında aşırı kararlıdırlar. Bu işlemlerin sonunda mikro emülsiyonlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to obtain hydrophilic silicone textile softener with SUPPORT OF organo silicone by emulsification method using different emulsifiers. Hydrophilic silicone textile softener is intended as a result of emulsification of a linear block silicone copolymer containing polyether functional groups and other conventional chemicals with water using different emulsifiers, thickeners and ph stabilizers. First, the hydrophilic silicone textile softener was obtained by water emulsification of the copolymer in the presence of tridecyl alcohol 6EO etoxylated emulsifier. In this section, tridecyl alcohol 12 EO etoxylated auxiliary emulsifier, butyl carbitol thickener and acetic acid were used as pH regulator. In the second part of the study, hydrophilic silicone textile softener was obtained with different emulsifiers and the results were compared. C12-C14 Alcohol polyethylene glycol ether, C12-13 Pareth-9, C12-C14 Alcohol polyethylene glycol ether and C12-13 Pareth-9 mixture, Laureth-7, tridecyl alcohol 12 EO etoxylate were used as the emulsifier. FTIR, appearance, viscosity, ph test results were showed that studied emulgators have similar results with market products. As a result of the studies, it was observed that the study with tridecyl alcohol 6EO etoxylated emulsifier and tridecyl alcohol 12 EO etoxylate was found to be better than other emulsifiers according to FTIR, appearance, viscosity, ph test results. Emulsification studies were carried out at room temperature and 30 rpm in a mixed medium. A hydrophilic silicone textile softener was obtained in accordance with the 98% of the reference product according to FTIR test results. The emulsion is extremely stable at a high pH range, high temperature, or high salt concentrations. Micro emulsion was obtained at the end of this process.