Risk toplumu ve korku kültüründeki ebeveyn tutumları ve genç gönüllülüğü
Risk society and fear culture parent's attitudes and young volunteers
  1. Tez No: 579840
  2. Yazar: ABDURRAHİM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ ÇAKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gönüllülük, Ebeveyn Gönüllülüğü, Genç Gönüllülüğü, Ailecek Gönüllülük, Risk Toplumu ve Korku Kültürü, Volunteering, Parental Volunteering, Young Volunteering, Family Volunteering, Risk Society, Fear Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Günümüzde hem dünyada hem de Türkiye'de binlerce insan, bilgi/birikimlerini, zamanlarını, maddi manevi kaynaklarını hiçbir çıkar gözetmeksizin dünyayı daha yaşanılabilir hale getirmek için gönüllü olmaktadır. Gönüllülük, modern dünyanın ortaya çıkardığı sorunları ve modernliğin toplum(lar) üzerindeki yan etkileriyle, olumsuz sonuçlarını aşma yollarından biri olarak görülmektedir. Çünkü gönüllülük toplumsal ilişkilerde ve gündelik hayatın birçok problemli noktasında çözüm olma iddiası taşımakta ve modern dünyanın getirdiği yeni toplumsal düzen içinde de birçok işleve sahip olmaktadır. Bundan dolayı ülkemizde de gönüllülük çalışmaları son yıllarda artış göstermektedir. Ancak literatür özellikle gençlerin gönüllülük faaliyetlerine katılımlarıyla ilgili düşük profilde olduğumuzu iddia etmektedir. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı;“Türkiye'de Risk Toplumu ve Korku Kültürü kuramları bağlamında, gençlerin gönüllülüklerine ve gönüllülük faaliyetlerine katılımlarıyla ilgili ebeveynlerin tutumları nedir”sorusuna cevap aramaktır. Risk toplumu ve korku kültürü kuramlarına göre; Modern toplumun yükselişiyle birlikte birçok değişim/gelişme yaşanmakta ve birçok problemli mesele ortaya çıkmaktadır. Bugün içinde yaşanılan dünya çok gergin ve tehlikelidir. Çünkü artık dünya“risk toplumu”dur. Risk(ler) karşısında sosyal hayat ve ailede çok fazla etkilenmektedir. Bunun için insanlar gündelik hayatlarında“sonumuz geldi”veya“sonumuz yakın”gibi bir dil geliştirmektedir. Ana babalar paranoyaklaşmakta, aile yapısı çözülmekte, toplumda korku histerisi yayılmakta ve bu bağlamda özellikle çocuklar için dünya“yabancılarla ve tehlikelerle dolu”bir yer halini almaktadır. Bu araştırmada; nitel araştırma geleneği kapsamında mülakat tekniğiyle, örneklem olarak belirlenmiş Balıkesir'de yaşayan ve 16 yaş üzeri çocukları (gençleri) olan, 30 kişilik beyaz yakalı ebeveynle yapılan görüşmelerle veriler toplanmıştır. Verilerin tasnifi/analizinden sonra yapılan tespitler, kuramsal kapsam daraltmasından dolayı, risk toplumu ve korku kültürü kuramları açısından anlamlandırılarak ve gönüllülükle bağı kurularak tartışılmıştır. Ulaşılan sonuçta; ebeveynlerin özellikle korku/kaygı durumları ve risk algıları, çocuklarının gönüllülük katılımlarında kendisini göstermektedir. Ayrıca ebeveynlerin çocukları için dışarıyı tehlikeli olarak algılaması durumu, çocuklarının gönüllülük katılımlarına dair tutumlarına yansımaktadır.
Özet (Çeviri)
Today thousands of people both in Turkey and in the world, information/accumulation of no interest, regardless of the time the material and moral resources of the world are willing to make it more livable. Volunteerism is seen as one of the ways to overcome the negative consequences of the modern world and the side effects of modernity on society. That is because volunteering claims to be a solution to many problems in social relations and everyday life and has many functions in the new social order brought by the modern world. Therefore, volunteering activities in our country have increased in recent years. However, the literature claims that we are of low profile, especially regarding the participation of young people in volunteering activities. Hence in the context of Risk Society and Culture of Fear theory, the purpose of this research is to examine what is the attitudes of parents about the participation of young people on volunteering and voluntary activities are in Turkey. According to the theories of risk society and fear culture; with the rise of modern society, there are many changes / developments and many problematic issues arise. Today, the world is very tense and dangerous because now the world is“risk society”. In the face of risks, social life and family are affected too much. For this purpose, people develop a language such as“our end is coming”or“close to our end”in their daily lives. Parents are paranoid, the family structure is solved, the hysteria in the community is spreading, and in this context, especially for children, the world becomes a place full of“strangers and dangers”. In this study, within the context of qualitative research tradition, were made interviews with 30 white collar parents who had children over 16 years old living in Balıkesir. Data after the classification/analysis of the data due to the constriction of the theoretical scope, the data was analyzed in terms of relations among theories of risk society, fear culture and volunteerism. Ultimately; especially fear situations and risk perceptions of parents affect volunteering behaviors of their children. Moreover the fact that parents perceive outside as a dangerous place for their children is reflected in their attitudes towards volunteering participation of their children.