Burdur Kent Ormanı ve çevresinin alternatif turizm çekicilikleri
Alternative tourism attractiveness of Burdur Urban Forest and environment
- Tez No: 579885
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Alternatif Turizm, Burdur Kent Ormanı, Burdur, Tourism, Alternative Tourism, Burdur Urban Forest, Burdur
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Son yıllarda turizm alanında değişen insan ihtiyaçları birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de farklılık gösterdiği görülmektedir. Bu farklılıklar alternatif turizmim oluşmasını sağlamıştır. Alternatif turizm türleri klasik turizm anlayışından çok farklı bir stratejik yaklaşımla faaliyet göstermektedir. Klasik turizmde Deniz-Kum-Güneş üçlüsünden hareket edilir ve yapılan yatırımlar genelden özele doğru bir yol izlerken, alternatif turizm de ise bu anlayışın aksine özelden genele doğru bir yol ve Heyecan-Eğlence-Eğitim unsurlarından oluşmaktadır. Burada önemli olan doğal alan, kırsal yaşam, yöresellik, kültürel değerlerin gelecek nesillere bırakılmasıdır. Tez çalışmamız ile doğal-kırsal ve kültürler değerleriyle Burdur Kent Ormanı ve Çevresinin alternatif turizm açısından turizm sektörüne nasıl kazandırılması gerektiğini ortaya konmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde Burdur Kent Ormanı ve Çevresinin alternatif turizm potansiyeli yüksek olduğu ancak bu potansiyelden yörenin yeteri kadar faydalanamadığı anlaşılmaktadır. Bu olumsuzluğun temel nedenleri; bölge yöneticilerin alternatif turizme yeteri kadar önem vermemesi, bölgede yeteri kadar alternatif faaliyetlerin oluşturulmaması, özellikle çalışma sınırlarımız içerisinde var olan doğal yaşam alanlarının alternatif turizm çekicilikleri açısından ele alınmaması yatmaktadır. Bu olumsuzlukları sonlandırmak, bölgesel kalkınmayı yine bölgesel değerlerden hareketle bölge halkıyla sağlamak için özellikle tezimizde belirttiğimiz 8 alternatif turizm faaliyetiyle mümkün olabileceği düşünülmektedir. Burdur Kent Ormanı ve Çevresi için belirtiğimiz Alternatif Turizm Çekicilikleri yapılacak plan ve projeler dâhilinde uygulanıp, gerekli bilgilendirmeler yapıldığı takdirde bölge turizmi ulusal ve uluslararası bir değere sahip olacağı da öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Alternative tourism activities in Turkey as well as in many countries in recent years it has been changing human needs come to the fore. Alternative tourism types operate with a very different strategic approach than the traditional tourism concept. In the classical tourism, the Sea-Sand-Sun trio moves and the investments made follow the path from general to private while, the alternative tourism is a way from private to general and it consists of Excitement-Fun-Education elements. The important thing here is to leave the natural area, rural life, regionalism and cultural values to future generations. In this study, it is tried to reveal how the tourism sector of Burdur City Forest and its Environment should be gained in terms of alternative tourism activities with its geopolitical location, natural and cultural values. As a result of the studies carried out, it is understood that Burdur Urban Forest and its Environment has a high potential for alternative tourism but cannot benefit from this potential sufficiently. The main reasons for this negativity are; The fact that regional managers do not give enough importance to alternative tourism, not to create enough alternative activities in the region, and especially the natural habitats that exist within our working borders are not considered in terms of sustainability. In order to terminate these negativities and to provide regional development with regional people based on regional values, It is foreseen that 8 alternative tourism activities will be possible. It is also foreseen that the tourism of the region will have a national and international value if the necessary tourism information is applied within the scope of the plans and projects for Alternative Tourism Attractions that we have indicated for Burdur Urban Forest and Environment.