Ergenlerde öfke ifadesi ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The anger expression and investigation of internet addiction in adolescents
  1. Tez No: 579963
  2. Yazar: FERİDE TEKİN SEYMENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Öfke, Ergen, Öfke Kontrolü
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma, çok küçük yaşlara inmiş internet kullanımının lise öğrencilerinde bağımlılık düzeyine dikkat çekmek ve internet bağımlılığının öfke ifadesi ve tarzları ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmanın diğer amacı ise araştırma sonuçlarının değerlendirilerek tartışılması ile literatüre katkı sağlamaktır. Bu doğrultuda araştırmanın evreni Bağcılar, Kadıköy ve Üsküdar'da bulunan ortaöğretim kurumlarında eğitim görmekte olan öğrencilerdir. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bu çalışmada 579 ergene ulaşılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin %43,2'si erkek %56,8'i kadındır. Yaş ortalamaları 15,5'tir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Demografik Bilgi Formu, Öfke İfadesi ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği ve İnternet Bağımlılığı Ölçeğidir. Araştırmada toplanan veriler bilgisayarda SPSS 22.0 programı yardımıyla çözümlenmiştir. Araştırmada öğrencilere ilişkin demografik özelliklerin dağılımını gösteren frekans tablosuna, ölçeklere ilişkin aritmetik ortalama, standart sapma ve alt-üst değerleri gibi tanımlayıcı istatistiklere yer verilmiştir. Çözümlemelerde iki değişkenin karşılaştırılmasında veriler normal dağılıyorsa parametrik testlerden bağımsız t testi, ikiden fazla değişken olduğu karşılaştırmalarda ise tek yönlü varyansa analizi ANOVA testi kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen verilerde ise non-parametrik testlerden Mann Whitney U testi ter çık edilmiştir. Araştırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerine uygulanan İnternet Bağımlılığı Ölçeği ile Sürekli Öfke Düzeyi (r=0.424), Dışa Vurulan Öfke (r=0.453) ve Öfke İçe Atma (r=0,380) puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanırken (p0.05). İnternet Bağımlılık Ölçeği kesme noktasına göre ergenlerin %0,5'i patolojik internet kullanıcısı, %9,9'u sınırlı semptom gösterenler ve %89,6'sı semptom göstermeyenlerdir. Ergenlerin büyük çoğunluğu semptom göstermeyen internet kullanıcısıdır. Öfke tarzları ile internet kullanımı arasında zayıf düzeyde bir ilişki vardır ve öfke kontrolü dışında öfke puanları ile problemli internet kullanımı puanları birlikte artmaktadır. Öfke kontrolü ile problemli internet kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da zayıf düzeyde negatif yönde ilişki vardır. Araştırma sonuçları doğrultusunda internet bağımlılığı ve sürekli öfke arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. İnternet kullanımının bağımlılığa dönüşebileceği ve bu bağımlılığın da fiziksel ve ruhsal problemlere sebep olacağı ve birey ve toplum sağlığını tehdit edebileceği bilinmektedir. Bu sebeple risk grubunda bulunan bireylere yönelik çeşitli tedbirler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the levels of internet addiction, levels of anger expression and the relationships among high school students. Equipment- Method: 579 adolescents were reached in this study which was planned as descriptive and relational type. Before the study, ethics committee approval from Marmara University Health Sciences Institute and permission from the Provincial Directorate of National Education were obtained. Data were collected from Student Information Form, the Anger Expression Style (AES) whose validity and reliability done by Özer and Internet Addiction Scale (IAS) whose validity and reliability done by Bayraktar. Results: The mean age of the students was 15.5 ± 0.7 and 43.2% were male. Students' Continuous Anger Level (CAL) was 21,7 ± 6,3, Anger Control (AC) 20.8 ± 5,1, Anger Expression (AE) 16,3 ± 4,6, Anger Induction (AI) 17,2 ± 4,2 and the mean IAS score was 30.2 ± 14.6. According to the IAS cut-off point, 0.5% of adolescents are pathological internet users, 9.9% have limited symptoms and 89.6% have no symptoms. There was a statistically significant correlation between CAL (r = 0.424), AE (r=0.453) and AI (r=0,380) scores with IAS. However no significant relationship was found between the AC scores (r = -0,208) with IAS (p> 0.05). Conclusion: The majority of adolescents are internet users without symptoms. There is a weak relationship between anger styles and internet use, and outside anger control, anger scores and problematic internet usage scores are increasing together. There is a weak negative correlation between anger control and problematic internet use, although not statistically significant.