Adana il merkezi lise öğrencilerinde internet bağımlılığı, öfke ve saldırganlık arasındaki ilişki
Internet addiction and the relationship with anger and aggression in high school students in Adana city center
- Tez No: 455269
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adana, internet bağımlılığı, öfke, öğrenci, saldırganlık, Adana, internet addiction, anger, student, aggression
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: İnternet kullanımı 1960'lı yıllarda Amerika'da başladı ve kısa süre içinde tüm dünyaya hızla yayıldı. Günümüzde toplumsal yaşamda önemli bir araç olan internet, sağlıksız kullanımı nedeniyle bireylerin yaşamlarında çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Bu çalışmada Adana ili merkez ilçelerinde öğrenim gören lise öğrencilerinde internet bağımlılığı ile öfke ve öfke ifade etme biçimleri ve saldırganlık arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Evrenimiz 2014 - 2015 eğitim - öğretim yılında Adana ili merkez ilçelerindeki lise öğrencileridir. Liselerin özellikleri dikkate alınarak ve ağırlıklı küme örnekleme yöntemi kullanılarak 1254 öğrenci örnekleme alındı. Okullar ve sınıflar rastgele sayılar tablosuna göre belirlendi. Toplam 1435 öğrencinin anketi değerlendirildi. Veriler, sosyodemografik bilgiler, internet bağımlılık testi, sürekli öfke ve öfke tarzı ölçeği ve saldırganlık ölçeğini içeren bilgi formu ile toplanmıştır. Bulgular: Öğrencilerin % 43,7'si erkektir. Yaş ortalaması 16,08 + 0,95 yıldır. Öğrencilerin % 4,7'si internet kullanmadıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin % 17,4'ü riskli internet kullanıcısı ve % 2,4'ü internet bağımlısıdır. Toplam internet bağımlılık puanı arttıkça sürekli öfke, içte tutulan öfke, dışa vurulan öfke, fiziksel saldırganlık, sözel saldırganlık, öfke, düşmanlık, dolaylı saldırganlık ve toplam saldırganlık ortalama puanlarının da arttığı bulunmuştur. Sonuç: Özellikle ergen ve gençlerde sık görülen problemli internet kullanımının öfke ve saldırganlık ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu konuda ailelere ve ergenlere kapsamlı eğitim vermek gerekir.
Özet (Çeviri)
Aim: Use of the internet began in 1960s in the United States and in a short time it spread quickly all over the world. Nowadays, internet is an important tool in social life, but its unhealthy usage may lead to various problems in individuals'lives. The aim of this study is find the relationship between anger, aggression and internet addiction in high school students living in Adana city center. Material and Method: The universe of our study is the high school students in Adana city center in 2014 – 2015. After taking into consideration the properties of the high schools, 1254 students were chosen as the sample using the weighted random cluster sampling method. Schools and classes were determined based on random numbers table. The total number of questionnaires included in the study was 1435. Data were collected by sosyodemographic questionnaire, internet addiction test, state trait anger and anger expression style scale and aggression questionnaire. Results: Of the students 43,7 % was male. Mean age was 16,08 + 0,95 years. Of the students, 4,7 % declared that they were not using internet. 17,4 % of students were risky internet users and 2,4 % were internet addicted. Total score of internet addiction incrases was found to increase in the total average score of trait anger, anger kept inside, outside shot in anger, physical aggression, verbal aggression, anger, hostility, indirect aggression and total aggression scores. Conclusion: Problematic internet use is common in adolescents and thought to be associated with anger and aggression. Comprehensive education for the family and adolescent is essential.