Beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının öğrenme stillerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of the learning styles of physical education and sports teacher according to various variables
  1. Tez No: 580083
  2. Yazar: OKAN AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DİLŞAD MİRZEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğrenme, Öğrenme stilleri, Grasha ve Riechmann Öğrenme Stili, Beden Eğitimi, Beden Eğitimi ve Spor, Education, Learning, Learning styles, Grasha and Riechmann Learning Style, Physical Education, Physical Education and Sports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının öğrenme stillerini çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırma betimsel tarama modelinde araştırmadır. Araştırma grubunun 2017-2018 güz dönemi öğretim yılında Sakarya Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu, Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu'nda öğrenim gören toplamda 243 beden eğitimi ve spor öğretmenliği üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada verileri elde etmek için Grasha ve Riechmann (1996) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlanması Vural (2013) tarafından yapılan“Öğrenme Stili Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizine göre üniversite, sınıf, lisanslı spor yapma, anne eğitim durumuna göre öğrenme stilleri alt boyutlarında farklılıklar elde edilirken, akademik ortalama, barınma değişkeninde düşük düzeyde farklılıklar elde edilmiştir. Yaş ve baba eğitim durumu değişkenlerinde anlamlı farklılıkların olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre öğrenme stil tiplerinin, bireylerin öğrenme düzeyleri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to examine the learning styles of physical education and sports teacher candidates according to various variables. It is a research in descriptive survey model. In 2017-2018 fall semester academic year, Sakarya University Faculty of Sport Sciences, Balıkesir University School of Physical Education and Sports, Marmara University Faculty of Sport Sciences and Trakya University Kırkıpınar School of Physical Education and Sports, attended the Faculty. And fourth grade students. In this study (Learning Style Scale by which was developed by Grasha Riechmann (1996) and adapted to Turkish by Vural (2013). Mann-Whitney U and Kruskal Wallis H test were used to analyze the data. According to the analysis of the data obtained in the study, while the differences between the university the university,class, licensed sports, mother education status were obtained, low academic diffirences, housing were obtained. It was determined that there were no significant differences in the educational variables. According to the results obtained in the study, learning style types have positive effects on the learning leves of individuals.