Beden eğitimi ve spor öğretmeni ve öğretmen adaylarının öğretim stillerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi
Examination of teaching styles of physical and sports teachers and teacher candidates according to different variables
- Tez No: 663687
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİLŞAD MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor öğretmeni, Öğretmen adayı, Öğretim stili, Değişken, Physical education and sports teacher, Teacher candidate, Teaching style, Variable
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı beden eğitimi ve spor öğretmeni ve öğretmen adaylarının öğretim stillerinin farklı değişkenlere göre incelemektir. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Sakarya ve Kocaeli illeri Merkez ilçede görev beden eğitimi ve spor öğretmenleri ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencileri olmak üzere toplam 222 öğretmen ve 72 öğretmen adayı oluşturmuştur. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin ve beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının demografik bilgileri“Kişisel Bilgiler Anket Formu”ile elde edilirken, çalışmada katılımcıların öğretim stilleri tercihlerini belirlemek amacıyla Grasha (1996) tarafından geliştirilen ve Üredi (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 40 maddelik 7'li likert tipi“Öğretim Stilleri Envanteri (Ölçeği)”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerde ikili karşılaştırmalar için bağımsız gruplar t testi, ikiden fazla karşılaştırmalar için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) istatistiksel tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre beden eğitimi ve spor öğretmelerinin ve öğretmen adaylarının tüm öğretim stillerinde aldıkları ortalama puanlar yüksek seviyede bulunmuştur. Bununla birlikte beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin en baskın olduğu öğretim stili kolaylaştırıcı, en az baskın öğretim stili otoriter öğretim stili bulunurken; öğretmen adaylarında en baskın stiller kolaylaştırıcı ve kişisel model, en az baskın stil ise otoriter öğretim stili olduğu belirlenmiştir. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin öğretme stilleri tercihlerinde cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, mezun olunan bölüm, öğretmenlik yaptığı il, öğretmenlik meslek yılı, öğretmenlik yaptığı kademe ve öğretmenlik yaptığı kuruma göre anlamlı farklılıklar bulunamazken; okul takımı çalıştırma durumuna göre uzman, kişisel model, kolaylaştırıcı, temsilci stilleri ve toplam öğretim stili puanında okul takımı (bireysel/takım) çalıştıran öğretmenlerin lehine anlamlı fark bulunmuştur. Beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının da öğretme stilleri tercihlerinde cinsiyet, akademik ortalama ve lisanslı spor yapma durumlarına göre anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının tercih ettikleri öğretim stilleri karşılaştırıldığında ise, sadece kolaylaştırıcı öğretim stilinde öğretmenler lehine anlamlı farka ulaşılırken, diğer öğretim stillerinde ve toplam puanda anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the teaching styles of physical education and sport teachers and teacher candidates according to different variables. The research has been designed in descriptive survey model. The sample of the study was carried out by physical education and sports teachers working in the 2019-2020 academic year in central districts of Sakarya and Kocaeli provinces and Sakarya Applied Sciences University Physical Education and Kocaeli University Physical Education and Sports Teaching Department with a total of 222 teachers and 72 teacher candidates. While physical education and sports teachers and physical education and sports teacher candidates demographic information was obtained with the“Personal Information Questionnaire”, in order to determine the teaching style preferences of the participants, a 40-item 7-point likert-type“Teaching Styles Inventory (Scale)”was used which was developed by Grasha (1996) and adapted to Turkish by Üredi (2006). Independent groups t test was used for paired comparisons and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for more than two comparisons of the data obtained in the study. The level of significance in the study was determined as 0.05. According to the findings obtained from the study, the average scores obtained by physical education and sports teachers and teacher candidates in all teaching styles are found to high level. However, while the most dominant teaching style of physical education and sports teachers was facilitating and the least dominant teaching style was authoritarian teaching style; the most dominant style of teacher candidates were the facilitator and personal model, and the least dominant style was the authoritarian teaching style. While there were no significant differences in the teaching style preferences of physical education and sports teachers according to gender, marital status, education level, the department from which they graduated, the province where they teach, the teaching profession, the level they teach and the institution they teach; a significant difference was found expert, personal model, facilitator, representative teaching styles and total teaching style score in favor of the teachers who employ the school team (individual / team) in the teaching styles according to the school team employment status. There also were no significant differences in the teaching style preferences of physical education and sports teacher candidates according to gender, academic average, licensed sports status. When the teaching styles preferred by physical education and sports teachers and teacher candidates were compared, a significant difference was found in favor of teachers only in the facilitator teaching style, but no significant difference was found in other teaching styles and total scores.