Antakya şehrinde rekreasyonel faaliyetlerin dağılışı
The distribution of recreational activities in Antakya province
  1. Tez No: 580115
  2. Yazar: ÖZNUR NESİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNİYE DOLDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Antakya, Rekreasyon, Rekreasyon Faaliyetleri, Turizm, Turkey, Antakya Province, Recreation, Recreation Activities, Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Sanayileşme ve şehirleşmenin uzantısı olarak şehirlerde nüfus artmış; artan nüfus betonlaşma, trafik, gürültü, çevre kirliliği gibi sorunları da beraberinde getirerek şehir insanın yaşam koşullarını zorlaştırmıştır. Bunlara üretim ve çalışma koşullarındaki zorluklarda de eklenince insanın dinlenme kendini yenileme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Biyopsikososyal bir varlık olarak insanın“tazelenme”,“dinlenme”ve“eğlenme”gibi gereksinimlerini karşılamaya yönelik olarak rekreasyonel faaliyetler geliştirilmiştir. Şehirli insanın ihtiyaç duyduğu rekreasyonel alanlar büyük küçük bütün şehirlerde oluşturulmaktadır. Bu tezde Antakya Şehri ve yakın çevresindeki rekreasyonel faaliyetler incelenmiştir. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Antakya, tarihi mirası, kültürel birikimi, doğal güzellikleri ve zengin mutfağı ile rekreasyonel faaliyetlerin geliştirilmesi için çok çeşitli kaynaklara sahiptir. Antakya şehri ve yakın çevresini konu edinen bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde rekreasyon kavramları (rekreasyon tanımı, boş zaman ve rekreasyon ilişkisi, rekreasyonun sınıflandırılması ve rekreasyon-mesafe ilişkisi), ikinci bölümünde, Antakya'nın coğrafi konumu, tarihçesi, Antakyalıların geleneksel rekreasyon alışkanlıkları, üçüncü bölümünde Antakya merkez ve yakın çevresinde rekreasyon faaliyetlerin gerçekleştirildiği alanlar incelenmiş ve dördüncü bölümde Antakya'ya gelen ziyaretçilerin özellikleri ve şehrin sahip olduğu konaklama olanakları ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise Antakya'nın rekreasyon alanlarında gözlemlenen eksiklikler dile getirilerek, bu eksikliklerin giderilmesi ve var olan kaynakların korunarak geliştirilmesine dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The urban population rose by industrialization and urbanization in cities; the growth population led to the problems such as concretion, traffic, noise and environmental pollution, and thus made the living conditions of the urban person difficult. When the difficulties emerged in the production activities and labor conditions were added to the above mentioned situation, the need for the rest and refreshment arose. The recreational activities were developed in order to meet the requirements like“refreshment”,“breathing spell”and“having fun”of the person as the biopsychosocial being. The recreation areas needed by urban people are created in all big and small cities. In this thesis, the recreational activities in Antakya province and peri-urban areas were studied. Antakya province as being home to the different civilizations has various sources for the recreational activities with its historical legacy, cultural heritage, natural beauties and rich cuisine. This study about the reactional activities in Antakya province and peri-urban areas consists of four chapters. In the first chapter, the concept of recreation (definition of recreation, the relationship between leisure time and recreation, and the relationship between distance-recreation, classification of recreation); in the second chapter, the geographical location of Antakya, its history and traditional recreational activities of the local residents; in the third chapter, the recreation areas, where the recreational activities are done, in Antakya province and peri-urbans; and in the fourth chapter, characteristic of the local residents and visitors as well as participation of the people in recreational activities with the underlying factors and accommodation opportunities were analyzed. Finally, the recreational importance of Antakya province was emphasized, the deficiencies observed in recreation areas were noted, recommendations and solutions for protection and development of the recreation areas after filling the deficiencies were stated.