Sesin yolculuğunda gürültünün yeri ve toplumsallığı
The place and the sociality of the noise in voyage of sound
- Tez No: 580375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİSBET GAMZE TOKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Müzik, Doğaçlama, Fütürizm, Gürültü, Modern Müzik, Ses, Sessizlik, Soundpainting, Toplumsallık, İstanbul Soundpainting Orkestra (İSPO), Contemporary Music, Improvisation, Futurism, Noise, Modern Music, Sound, Silence, Soundpainting, Sociality, Istanbul Soundpainting Orchestra (ISPO)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma, gürültü ve müzik arasındaki ilişkiyi modern pratiklerle birlikte olumlamaktadır. Müziğe doğaçlamanın yerleşmesinin, müzikteki özgürleşmeye olanak sağladığı temel argümanı modern pratikler üzerinden tartışılmış ve olumlanmıştır. Modern pratikler ve klasik armoni duyuş pratiklerinin müziğin kurumsallaşmasındaki etkileri incelenmiş ve bu araştırma sürecine gürültünün konumu dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında gürültünün sessizlik ve ses ile olan ilişkisi üzerinde literatür taraması yapılmış; müzik ve gürültünün ilişkisi tartışılmış ve çalışma, çağdaş müzik türleri içerisinde gürültünün nasıl değerlendirilebileceği temel sorunsalı etrafında örülmüştür. Bu araştırma, gürültünün ilk insan seslerinin ortaya çıkışı ile birlikte müzik icrası eyleminde ilk ve mutlak yerini; modern dönemde armonize edilerek bir müzik ögesi olarak kullanılmasını yapılan literatür taraması ile destekleyerek yeniden sorunsallaştırmıştır. Bu amaçla ses, müzik ve gürültü tanımları, sesin toplumsallığı üzerinden incelenmiştir. Araştırmaya 1900'lerde İtalyan Fütüristlerin yazdıkları manifestolarda ele aldıkları gürültü kavramı ile gürültü, ses ve sessizlik öğelerinin çağdaş müziğin modern pratikler içerisinde nasıl kullanıldığını örneklendiren materyaller dahil edilmiştir. Araştırmanın saha çalışması, İstanbul Soundpainting Orkestra (İSPO) üyeleriyle yapılan görüşmelerden oluşmaktadır. Bu görüşmeler sonucunda orkestra üyesi müzisyenlerin, müzik icraları, doğaçlama müzik, soundpainting işaret dili (Thompson 2006 ve Duby 2006, Canlı Kompozisyon) ile kurdukları ilişki; gürültü ve müzik üzerinden müziğin özgürleşmesine dair görüşleri ile yorumlanmıştır. Araştırma, gürültü kavramını tekrar ele alarak sesin toplumsallığına dair var olan tartışmaları, soundpainting üzerinden örnekleyerek çağdaş müziğe“yeni”bir perspektifle yaklaşmıştır.
Özet (Çeviri)
This research affirms the relationship between noise and music with modern practices. The basic argument that the imposition of improvisation in music allows freedom in music has been discussed and affirmed through modern practices. The effects of modern and classical harmony sensation practices on the institutionalizatin of music were examined and the position of noise was included in this research process. In this study, the literature was searched on the relationship between noise and silence and sound; the relationship between music and noise is discussed and the study is built around the basic problematic of how noise can be evaluated in contemporary music genres. This research, along with the emergence of the first human voices of noise in the first and absolute place of music performance; in the modern period, it has been problematized by supporting the use of it as a musical element by harmonizing it with the literature review. For this purpose, the definitions of sound, music and noise are examined through the sociality of sound. In this study, materials that exemplify how the concept of noise and the elements of noise, sound, and silence used in the manifests written by Italian Futurists in the 1900s are used in modern practices. The fieldwork of the research consists of interviews with members of Istanbul Soundpainting Orchestra (ISPO). As a result of these interviews, the relationship between the orchestra musicians, music performances, improved music, soundpainting sign language (Thompson 2006 and Duby 2006, Live Composition); it was interpreted with its views on the liberation of music through noise and music. The research has re-considered the concept of noise and has approached contemporary music with a new perspective by exemplifying existing discussions on the sociality of sound through soundpainting.