Yaşam döngüsü değerlendirmesi kapmasamında, enerji etkin bina tasarımının co2 salınımının azaltılmasındaki rolü
The role of energy-efficient building design in reducing co2 emissions within the scope of life cycle assessment
- Tez No: 900416
- Danışmanlar: DOÇ. ŞENSİN YAĞMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapı ürünlerinin yaşam döngüsü, bina enerji verimliliği, bina enerji performans simülasyonu, gömülü enerji, sera gazı salınımı, Life cycle of building products, building energy efficiency, building energy performance simulation, embodied energy, greenhouse gas emissions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde binaların yapılış seyrini araştırdığımızda yapıların iklimle dengeli bina tasarım stratejilerine fazla uymadığı açık bir şekilde ortadadır. Buna ilaveten malzemelerin yapımı sırasındaki kullanılan enerji ve CO2 emisyonu göz arda ediliyor. Yıllar geçtikçe insan nüfusunun artmasıyla beraber yapıların sayısı da artış göstermektedir ve bu da daha fazla enerji tüketimine sebep olmaktadır. Isıtma, soğutma, havalandırma gibi konfor şartlarını sağlamak için bazen yenilenebilir enerjilerden faydalanılırsa bile yine de çoğu zaman yeterli olmaya bilir. Bina malzemelerinin üretimi için kullanılan enerji fosil yakıtlarından tahsil edilmektedir ve buda her gün daha fazla sera gazlarının emisyonuna yol açmaktadır. Sürekli artan sera gazı salınımı giderek küresel iklim krizine yol açmaktadır. Mevcut çalışma kapsamında Türkiye'nin İstanbul bölgesindeki Toki binalarından eski ve yeni konut dairesi olmak suretiyle, iki örnek bina ele alınıp, daha sonra yeni bir bina modellenerek, her üç binanın kullanım malzemeleri incelenip kıyaslanmıştır. Bu araştırmanın amacı Toki'nin iki mevcut yapısının ve bir modellenmiş binanın malzemelerinin gömülü CO2 ve kullanım CO2 salınımlarını hesaplamak ve bu malzemelerin beşikten mezara olan sürecinde her aşamanın CO2 salınımındaki etkisi ve buna ilişkin malzemelerin binaların enerji verimliliğinde ve enerji etkin bir bina tasarımındaki etkisini değerlendirmek ve malzemelerin beşikten mezara olan yolculuğunda yıllık enerji tüketimleri ve sera gazı salınımları yönünden analiz etmektir. Bu araştırmanın sonucunda, malzemelerin kullanım ve gömülü enerji tüketimi ve CO2 emisyonlarının üzerine olan etkisinden dolayı, enerji etkin bir bina tasarımı için her şeyin baştan düşünülmesinin ve en baştan hesaplamaları ve modellemeleri yapılarak doğru malzeme seçiminin gerekli olduğu ve iklimle dengeli bina stratejilerin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
When we examine the construction trends of buildings today, it is evident that structures do not sufficiently adhere to climate-responsive building design strategies. In addition, the energy used and CO2 emissions produced during the manufacture of materials are often overlooked. Over the years, as the human population has increased, so too has the number of buildings, which has led to greater energy consumption. Although renewable energy sources are sometimes used to provide comfort conditions such as heating, cooling, and ventilation, they are often insufficient. The energy used for the production of building materials is derived from fossil fuels, which leads to increased greenhouse gas emissions every day. The continuous rise in greenhouse gas emissions is gradually contributing to the global climate crisis. Within the scope of this study, two sample buildings, one old and one new residential unit, from TOKİ buildings in the Istanbul region of Turkey were analyzed. Subsequently, a new building was modeled, and the materials used in all three buildings were examined and compared. The aim of this research is to calculate the embodied CO2 and operational CO2 emissions of the materials in the two existing buildings and the modeled building from TOKİ, and to evaluate the impact of these materials on energy efficiency and energy-efficient building design by analyzing their CO2 emissions at each stage of their cradle-to-grave lifecycle. In terms of annual energy consumption and greenhouse gas emissions during the cradle-to-grave journey of the materials, the results of the study emphasize the necessity of reconsidering everything from the outset for energy-efficient building design. Accurate material selection based on calculations and modeling from the very beginning is essential, highlighting the importance of climate-responsive building strategies.