Ratlarda cisplatinin oluşturduğu karaciğer hasarında beyaz çayın etkisi
The effect of white tea on cisplatin-induced hepatotoxicity ın rats
- Tez No: 580497
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Cisplatin, Beyaz Çay, Karaciğer, Oksidatif Stres, Rat, Cisplatin, White Tea, Liver, Oxidative Stres, Rat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı kronik beyaz çay ile beslenen ratlarda cisplatin kaynaklı karaciğer hasarının azalması veya yok edilmesinin araştırılmasıdır. Bu amaçla 8'erli 3 ayrı gruptan toplamda Sprague Dawley cinsi 24 dişi rat kullanıldı. Kontrol grubuna sadece çeşme suyu verildi, beyaz çay + cisplatin grubuna ise 4 hafta boyunca %0,5 (w/v) oranında beyaz çay ekstreli içme suları verildi. 4. hafta sonunda hem beyaz çay + cisplatin grubuna hem de cisplatin grubuna tek doz 7 mg/kg cisplatin intraperiotenal olarak uygulandı. Beşinci günün sonunda, biyokimyasal, histopatolojik ve immünohistokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi için anestezi uygulanmış sıçanlardan karaciğer dokusu ve kan örnekleri alındı ve uygun ortamlarda muhafaza edildiler. Cisplatin kaynaklı hücre hasarını belirlemek için serum AST, ALT değerleri ve oksidatif stresi belirlemek için doku MDA, GSH değerleri belirlendi. Gerekli boyamalar yapılarak bloklanan doku numunelerinin histopatolojik ve immünohistokimyasal değerlendirilmeleri için fotoğraflandılar. Biyokimyasal bulgulara bakıldığında, kontrol gruplarına göre cisplatin gruplarında anlamlı artışlar (p˂0,05) görüldü. Beyaz çay + cisplatin gruplarında istatiksel olarak anlamlı olmasada düşüşler gözlendi. Histopatolojik ve immünohistokimyasal bulgulara bakıldığında kontrol grubuna göre cisplatin gruplarında apoptik hücreler, vasküler konjesyon ve sinüzoidal dilatasyonlar gözlendi. Cisplatin grubuna göre beyaz çay + cisplatin tedavi gruplarında bu olumsuz durumlarda azalmalar gözlendi. Sonuç olarak beyaz çayın cisplatin kaynaklı karaciğer hasarlarına etkisini olumlu olarak söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the reduction or elimination of cisplatin-induced liver damage in chronic white tea-fed rats. For this purpose, 24 female Sprague Dawley rats from 3 groups of 8 were used. Only tap water was given to the control group, white tea + cisplatin group was given 0.5% (w/v) white tea extract drinking water for 4 weeks. At the end of the 4th week, a single dose of 7 mg/kg cisplatin was administered intraperiotenal to both the white tea + cisplatin group and cisplatin groups. At the end of the 5th day, liver tissue and blood samples were taken from anesthetized rats for evaluation biochemical, histopathological and immunohistochemical parameters and kept in suitable environments. Serum AST, ALT values and tissue MDA, GSH values were determined to determine cisplatin-induced cell damage and oxidative stres. They were photographed for histopathological and immunohistochemical evaluation of the blocked tissue samples with necessary staining. When the biochemical findings were examined, significant increases were observed in cisplatin groups compared to the control groups (p ˂0.05). Decreases were observed in white tea + cisplatin groups, although not statistically significant. When histopathological and immunohistochemical findings were examined, apoptic cells, vascular congestion and sinusoidal dilatations were observed in cisplatin groups compared to control group. Reductions in these negative conditions were observed in white tea + cisplatin treatment groups compared to cisplatin group. As a result, we can say that the effect of white tea on cisplatin-induced liver damage is positive.