Kudurinin el-Muhtasar eseri bağlamında İmam Muhammed'in ibadetle ilgili görüşleri
The views of İmam Muhammed on worhip law in Kuduri hand Muhtasar in the context
  1. Tez No: 580607
  2. Yazar: MEHMET FATİH SÖYLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Şeybani, İbadet, Fikir, Namaz, Zekât, Oruç, Hac, Law, Shaibani, Worship, Adoration, İdea, Prayer, Alms, Fast, Cross
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Çalışmamızda Hanefi mezhebinin büyük imamlarından biri olan İmam Muhammed b. Hasan eş-Şeybani'nin, ibadet hukukuna dair görüşleri incelendi. Tezimizde ibadet hukuku ile ilgili bazı konular ele alınmış olup, İmam Muhammed'in konulara getirmiş olduğu çözümlerden hareketle, onun düşünce yapısını anlamak ve bu sayede geçmişte olduğu gibi günümüz ve gelecek açısından, hukuk düşüncesinde metodik olarak farklı düşüncelere alan açmak amaç edinildi. Bu sayede günümüz fıkıh çalışmalarına gücümüz nispetinde yeni yorumların getirilmesinin önünü açmaya çalışıldı. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızı tanıttığımız giriş bölümünden sonra, birinci bölümde İmam Muhammed'in hayatı, yöntemi genel bir bakış açısı ile ele alınmış, eserleri, hocaları, öğrencileri tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise İmamı Muhammed'in mezheb içerisinde, ibadet hukuku alanında, Ebu Yusuf ve Ebu Hanife'nin görüşüne paralel olan ve hocalarından farklı düşündüğü görüşleri tespit edildi. Çalışmamızda İmam eş-Şeybani'nin ibadet hukuku ile ilgili görüşlerini özetle vermek suretiyle konuların kolayca anlaşılmasına yardımcı olacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
In our study we tried to examine his views on the law of worship wich belonged to el İmam b.Hasan eş Şeybaniye which is one of the great imams of Kuduri hand muhtasar in the context . In our thesis issues were handled and we tried to understand the thougt structure of Imam Muhammed.Thus as in the past in terms of the present and the future it is tried to open up methodically different opinions in the thought of low thus opening up the way fort he introductions of new interpretations in todays figh studies. We have detected Imam Muhammeds belong to it was seen that the legal views were in paralel with the views of Ebu Hanife and Ebu Yusuf the great Imam of Hanefi Sects this paralleism was not to imitate their teachers but because of their respect fort he provisions and the soundness of the evidence .The points that he oppesed to his teachers were given in our study.