Turkey's tourism social entrepreneurship ecosystem: An assessment of the potential for hybrid value creation
Türkiye'nin turizm sosyal girişimcilik ekosistemi: Karma değer yaratma potansiyelinin değerlendirilmesi
- Tez No: 580842
- Danışmanlar: Prof. Dr. BENGİ ERTUNA AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekosistem, Karma değer yaratma, Sosyal girişim, Sosyal girişimci, Sürdürülebilir kalkınma, Sürdürülebilir turizm, Turizm, Türkiye, Ecosystem, Hybrid value creation, Social enterprise, Social entrepreneur, Sustainable development, Sustainable tourism, Tourism, Türkiye
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Turizm, Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri'ne (SKH) ulaşmak için olumlu sosyal etkiler yaratma potansiyeline sahip olması nedeni ile Sosyal Girişimcilik'in (SG) amacı ile uyum içindedir. Ancak Türkiye'de, turizmde SG, SKH'lerine katkıda bulunma potansiyelini gerçekleştirememiştir SKH'ne ulaşmayı hedeflerken, SG uygulamasının kendini sürdürebilme özelliği, paydaşları için uzun vadede değer yaratabilmesi açısından kritik önem taşımaktadır. Bu kendini sürdürebilen duruma erişebilmek, turizm sosyal girişimlerinin (TSG) etki-odaklı olabilmeleri için ihtiyaçlarını karşılayabilen, etkinleştirici bir ortam gerektirir. TSG'lerin değer oluşturmalarını ve kendi kendine sürdürülebilirliklerini sağlayan koşullar, özellikle sosyal etki ekosistemleriyle olan bağlantıları bakımından, literatürde ayrıntılı olarak ele alınmamıştır. Bu nitel araştırma, karma (hibrit) değer yaratma kavramına odaklanarak, Türkiye'deki TSG'lerin sürdürülebilir olmaları ve uzun vadeli etkiler yaratabilmelerinin önündeki engelleri araştırmaktadır. Bu doğrultuda, yeni temaları, araştırma boşluklarını ve araştırmanın odak noktasını belirlemek için bir ön analiz yapılmıştır. TSG'ler ve ekosistemdeki aracı kuruluşlarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yolu ile veriler toplanmıştır. Bulgular, TSG'lerde sürdürülebilir karma değer yaratabilmenin birçok katman ve seviyede etki gösteren iç içe geçmiş bir dizi faktörden etkilendiğini göstermektedir (turizmdeki SG, TSG; sosyal etki ekosistemi, turizm endüstrisi ve genel ortam). Sonuçta, TSG'lerinin karma değer yaratma özellikleri gözönüne alınarak; etki oluşturma ve büyüme özellikleri, ekosistemdeki destek eksikliği alanları tanımlanmakta ve alternatif destek modelleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism offers a potential to create positive social impacts toward reaching the Sustainable Development Goals (SDGs) and thus aligns well with the purpose of Social Entrepreneurship (SE). Yet, in Turkey, tourism SE fails in fulfilling its potential for contributing to SDGs. When aiming to reach SDGs, the ability of the SE practice to sustain itself becomes critical for long-term value creation for its stakeholders. Reaching this self-sustaining state requires an enabling context which provides for the needs of tourism SEs in order to become impact-focused enterprises.Conditions which enable value creation and self-sustainability of tourism social enterprises (TSEs) have not been thoroughly addressed in the literature, particularly in terms of their connections to social impact ecosystems. By focusing on hybrid value creation, this qualitative research explores the impediments faced by TSEs in Turkey to become self-sustainable impact-generating organizations. A preliminary analysis was conducted to identify the emerging themes and research gaps, and thus, the research focus. Data was collected through semi-structured interviews with TSEs and intermediary organizations in the ecosystem. The findings showed that sustainable hybrid-value creation in tourism SE is affected by an intertwined set of factors acting in several layers and levels (i.e., the SE in tourism, the TSE; the social impact ecosystem; the tourism industry, and the overarching context). Based on the hybrid value creation characteristics of tourism SEs; their impact generation and growth patterns, areas of support failure in the ecosystem are identified, and elements of alternative support models are suggested.