Kocaeli Kandıra ağzı
The dialect of Kocaeli Kandıra
- Tez No: 580899
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kandıra, ağız, ses bilgisi, şekil bilgisi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Yapılan bu çalışmada, Kandıra ilçesine bağlı köylerin ağız özellikleri incelenmiştir. Kandıra'ya bağlı 20 köye gidilerek toplam 83 kişiyle görüşülmüştür. Kaynak kişilerden masal, bilmece, mani, günlük hayatları ve anıları gibi konularda malzeme derlenmiştir. Bu malzemeler ses kayıt cihazına kaydedilerek daha sonra transkripsiyon işaretleriyle yazıya geçirilmiştir. Tez, Giriş, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Sonuç, Metinler ve Sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Kandıra ilçesinin tarihî ve coğrafi özellikleri hakkında bilgi verilmiş ve bölgenin etnik yapısı açıklanmıştır. Ses Bilgisi bölümünde, bölge ağzında bulunup yazı dilinde bulunmayan sesler ve ses değişimleri tespit edilmiştir. Şekil Bilgisi bölümünde, bölge ağzının şekil özellikleri incelenmiştir. Ses Bilgisi ve Şekil Bilgisi bölümlerindeki incelemeler çok sayıda örnekle desteklenmiştir. Sonuç bölümünde, ses bilgisi ve şekil bilgisinin inceleme sonuçlarına yer verilmiştir. Metinler bölümünde, 83 kişiden derlenen malzemeler transkripsiyon işaretleriyle yazıya geçirilmiş ve aralarından 60 tanesi seçilerek numaralandırılmıştır. Sözlük bölümünde, bölge ağzında kullanılan ve kullanımdan düşmekte olan sözcüklere yer verilmiştir. Kaynakça bölümünde ise tezin yazımında faydalanılan çalışmalar listelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the dialect characteristics of the villages within the boundry of Kandıra district were investigated. A total of 83 people were visited by going to 20 villages connected to Kandıra. The materials were collected from participants, such as fairy tale, riddle, mania, daily life and memories. These materials were recorded on the voice recorder and then written down via the transcription signs. The thesis consists of Introduction, Phonetics, Morphology, Conclusion, Texts and Dictionary. In the introduction section, the historical and geographical features of the town of Kandıra were given and the ethnic structure of the region was explained. In the Phonetics section, sounds and sound changes found in the mouth and not found in writting language of the region were determined. In the Morphology section, shape features of the region mouth has been examined. Investigations in the sections Phonetics and Morphology were supported with numerous examples. In the Conclusion section, the results of the investigations of Phonetics and Information were given. In the Text section, materials compiled from 83 people were transcribed with transcription signs and 60 of them were chosen and numbered. The Dictionary section contains the words that are used in the region's dialect and are falling from use. In the Bibliography section, the studies that were used in writing the thesis are listed.