Arif Oruç'un hayatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A research on Arif Oruç's life and his works
  1. Tez No: 580917
  2. Yazar: SEMA BAYKOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZSARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: sol akımlar, sosyalizm, Arif Oruç'un hayatı, Arif Oruç'un eserleri, left movement, socialism, Arif Oruç's life, Arif Oruç's Works
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmada sosyalist bir aydın olan Arif Oruç'un hayatı ve eserleri üzerine bir inceleme yapılmıştır. Arif Oruç, uzun olmayan hayatında yazmış olduğu gazete yazıları ve atılmış olduğu siyasi hayat ile adından çokça söz ettirmiştir. Çalışmamız ile Arif Oruç'un yaşadıkları ve yazdıklarını anlatmak amaçlanmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde Arif Oruç'un genç yaşlardan beri benimsemiş olduğu sol düşüncenin tarihi ve ülkemizdeki gelişimi üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın ikinci bölümünde Arif Oruç'un hayatı ve yazı faaliyeti üzerinde durulmuştur. Arif Oruç'un ailesi, çocukluğu ve eğitim hayatı ile ilgili bilgiler verildikten sonra onun gazetecilik ve siyasi hayatı hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise Arif Oruç'un eserleri yayım tarihleri dikkate alınarak kronolojik olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, ıt is based on the life and works Arif Oruç who was a socialist intellectual. Arif Oruç was mentioned in this study because of his newspaper articles and political life. Also his lifetime was not too long. With our study we aimed at to introduce Arif Oruç with his experiences and writings. In the first part of our study, the history of left thought which Arif Oruç has adopted since young ages and the progress of left thought in our country. In the second part of our study, ıt has been talked about Arif Oruç's life and his writing activities. After ıt has been enlightened on Arif Oruç's family, childhood, education life, ıt has been enlightened on his journalism life and political life. In the third part of our study, Arif Oruç's Works are given chronologically considering the publication dates.