Çini sanatında kabartma tekniği ile Binbir Gece Masalları
Tile design deriving from 'One Thousand One Nights Tales' using relief ceramic technique
  1. Tez No: 580944
  2. Yazar: MERVE ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİTARE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Binbir Gece Masalları, Kabartma Tekniği, Seramik ve Çini, Alaaddin'in Sihirli Lambası, One Thousand and One Nights, Relief Technique, Ceramics and Tiles, Alaaddin and his Magic Lamp
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Çini Onarımları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Tez-eser çalışmamızın ilk bölümünde konunun amacı, kapsamı ve yönetimi üzerinde durulmuştur. Kompozisyon temasını oluşturan Binbir Gece Masalları'nın kaynağı, konusu ve anlatım tekniği incelenmiştir. Ayrıca sanatın farklı kollarına yansıyan örnekleri, görsellerle desteklenerek anlatılmıştır. Uygulama yöntemi olarak tercih ettiğimiz kabartma tekniğinin; Anadolu, Mezopotamya ve Orta Asya'daki üretimleri, İslamiyetten önce İslamiyet sonrası örnekleri üzerinden incelenmiştir. Anadolu Selçuklu seramik ve çinilerinde kabartma tekniği; uygulama yöntemleri, form ve bezeme özellikleri detaylı olarak ele alınmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, çini panolardan oluşan Binbir Gece Masalları'ndan biri olan“Alaaddin'nin Sihirli Lambası”temalı eser tasarlanmıştır. Tasarımlar kabartma bezemeli üç çini plaka olarak uygulanmıştır. Sır altı tekniği ile renklendirilerek, şeffaf renksiz sır ile kaplanmış ve fırınlanmıştır. Uygulama ahşap taşıyıcı üzerine yerleştirildikten sonra sergilenmeye hazır hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
We firstly discussed the subject, scope and the method of our study in the thesis. Then the subjects, origin and writing techniques of the“One Thousand and One Nights”is analyzed over publications. The moulding (relief) technique, which we preffered as our implementation method in our work, with examples of Anatolian, Mesopotamian and Middle Asian products before Islam and after Islam, is researched. Anatolian Seljuk ceramics moulding and relief techniques, implementation methods are studied together with their shape and desing variations. As a result of studies; a well known tale-which belongs to One Thousand and One Nights-“Alaaddin and his Magic Lamp”theme has been designed and applied as a tile art work. Designs are implemented on three tile panels with moulding (relief) and underglazing techniques. The colours are used under the transparent white glaze and than fired in the kiln. After application on wooden carrier the tile work became ready to be exhibited.