Nedim Gürsel'in öykü ve romanları üzerine otobiyografik okuma
An autogiographic analysis on the story and novels of Nedim Gürsel
- Tez No: 580948
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE BİLGEHAN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nedim Gürsel, Öykü, Roman, Otobiyografi, Nedim Gürsel, Story, Novel, Autobiography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kurmaca metinler yazarın dünyasını okuyucuyla buluşturur. Bu dünyanın altyapısını oluşturan yaşam öyküsü de kimi zaman açıkça kimi zaman üstü kapalı bir biçimde esere yansımaktadır. Yazarın otobiyografisine dair izler anlatısını şekillendirerek tıpkı bir çarkın dişlileri gibi yazar ve kurmaca metin arasındaki bağlantıyı sağlar. Bu bağlamda kurmaca metinlerde rastlanan otobiyografik izler yazarın ruh dünyasını anlamlandırmada önemli ipuçlarıdır. Edebiyat dünyasına çok küçük yaşlarda atılan Nedim Gürsel de roman, öykü, deneme, gezi yazısı ve akademik yazılar olmak üzere birçok edebî türde kaleme aldığı eserlerinde sıkça otobiyografik ögelere yer vermektedir. Bu çalışmanın amacı Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı yazarlarından Nedim Gürsel'in öykü ve romanlarındaki otobiyografik unsurları tespit etmektir. Bu amaçla, Nedim Gürsel'in kitap olarak yayımlanan tüm öykü ve romanları incelenmiş; yazdığı eserlerin yanında, hakkında yazılmış kitap, dergi, gazete, röportaj ve akademik çalışmalardan da yararlanılmıştır. Roman ve öyküleri incelenirken kronolojik sıra göz önünde bulundurulmuş ve eserler ana hatlarıyla şahıs, zaman, mekân üzerinden tahlil edilmiştir. Nedim Gürsel'in eserlerinde, onun sosyal hayatında gerçekleşen olaylardan hareketle roman-öykü-otobiyografi üçgeni arasındaki bağlantı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fictional texts bring the world of the author to the reader. The life story that constitutes the infrastructure of this world is sometimes reflected explicitly or implicitly on the piece of art. Traces of the author's autobiography form the narrative by linking the author and fictional text, just like the gear of a wheel. In this context, the autobiographical traces seen in the fictional texts are important clues in understanding the spirit of the author. Nedim Gürsel, who was introduced to the world of literature at a very young age, frequently includes autobiographical elements in his fiction texts such as stories and novels. The aim of this study is to determine the autobiographical elements in stories and novels of Nedim Gürsel, one of the authors of Turkish Literature in the Republican Era. For this purpose, all the stories and novels of Nedim Gürsel published as a book were examined; in addition to the works he wrote; books, magazines, newspapers, interviews and academic studies were also utilized. While analysing the novels and stories, chronological order was taken into consideration and the works were analysed on the basis of person, time and place. In the works of Nedim Gürsel, the connection between the novel-story-autobiography triangle was determined based on the events taking place in his social life.