Nedim Gürsel'in öykü ve romanlarında kent ve kadın
City and woman in the Nedim Gürsel's narratives and novels
  1. Tez No: 217101
  2. Yazar: MUSTAFA BAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEDRİ AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nedim Gürsel, kent, kadın, öykü, roman, Nedim Gursel, city, woman, narrative, novel
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Nedim Gürsel'in öykü ve romanlarında ele aldığı kent ve kadın temaları incelenmiştir. Bu temalar yazarın öz yaşamındaki durumlarla da karşılaştırılarak değerlendirilecektir.Nedim Gürsel, edebiyatla hem akademik olarak ilgilenmekte hem de vermiş olduğu sanatsal ürünlerle yaratıcı yanını ortaya koymaktadır. Daha çok öykü yazarı olarak bilinen Gürsel'in romanları, gezi, deneme, inceleme kitapları da bulunmaktadır.Nedim Gürsel, zorunlu olarak başladığı sürgün yaşamını gönüllü olarak devam ettirmektedir. Yaşamını Paris'te sürdüren yazar, eserlerinde kent ve kadın temaları üzerinde yoğunlaşmıştır.Çalışmamızda Gürsel'in yedi öykü kitabı ile iki romanı kent ve kadın temaları yönüyle ele alınmıştır. İki bölümden oluşan çalışmamızda yazarın hayatı ve edebi kişiliği aktarılmış; ?Kent Teması? başlıklı birinci bölümde kentin eserlerde nasıl ele alındığı üzerinde durulmuş; ?Kadın Teması? başlıklı bölümde ise eserlerdeki kadın tipleri üzerinden kadın konumlandırması yapılmıştır.Bu çalışmada Nedim Gürsel'in öykü ve romancılığımıza farklı yaklaşımları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında yazarın öykü ve romanlarındaki tematik özellikler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Nedim Gursel?s narrative and novel city and women themes are analyzed. This themes will be evaluated by compare with writer?s own life.Nedim Gursel is interested in literature both academicaly and by his artistic works. His mostly known by his story telling but he also has novels, travel, essay and research boks.Nedim Gursel is carrying on his life voluntaraly which started obligatory as an exile. The writer who is living in Paris now focused on city and woman themes in his works.In this study, Gursel?s seven narrative books and two novel are discussed in terms of city and woman themes. Our study which consist of two section; the writer?s life and literary personality is reflected in first section with title city theme. It is discussed how the city was evaluated the next section titled woman theme the woman addressed on woman tips.In this study, Nedim Gursel?s different approach to our narrative and novel customs is tryed to reveal. In result section, thematic property is determined in writer?s narrative and novels.