Osmanlı Devleti'nin son döneminden günümüze darbeler (1859-2016)
Blows to present during the last Ottoman Empire (1859-2016)
  1. Tez No: 580954
  2. Yazar: SÜLEYMAN KEKİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti, darbe, isyan, Ottoman Empire, The Republic of Turkey, blows, revolt
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Osmanlı Devleti, son iki yüzyılda dünyadaki değişimlerden etkilenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'ni ve son dönemdeki olayları anlamak için Osmanlı Devleti'nin son dönemini iyi araştırmak gerekmektedir. Osmanlı Devleti kozmopolit bir yapıya sahiptir. Bu durum Avrupa'da görülmeye başlanan Fransız İhtilali'nin Osmanlı Devleti'ni derinden etkilemesine neden oldu. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde son bulan Osmanlı Devleti yerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin de siyasal rejimlere karşı başkaldırı, Osmanlı Devleti'nin son döneminde ve Türkiye Cumhuriyetinde de kendisini gösterdi. Bu başkaldırılar neticesinde demokratik seçimler ile iktidara gelmiş hükümetler indirilerek yerine askeri cunta yönetimleri getirildi. Bu olaylar birçok sosyal, siyasi ve ekonomik nedenlere dayandırılarak askerin yönetime el koyması ile gerçekleştirildi. Bu araştırmada, Osmanlı Devleti'nin son döneminden günümüze kadar (1859-2016) yaşanan askeri darbe ve girişimlerinin çıkış nedenleri ve sonuçları incelenmiştir. Bu minvalde; Kuleli Vakası, Çırağan Baskını ve Suikast girişimleri, Baba Ali Baskını, 31 Mart Vakası, Şeyh Sait ve Menemen ayaklanması, 1960 Darbesi, 12 Eylül 1980 Darbesi, Post-Modern Bir Darbe ve E-Muhtıra (27 Nisan 2007) temel başlıklar altında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire was influenced by the changes in the world in the last two centuries. The last period of the Ottoman Empire and the Republic of Turkey to understand the recent events should investigate well. The Ottoman Empire has a cosmopolitan structure. This situation caused the French Revolution, which started to be seen in Europe, deeply affected the Ottoman Empire. 20. Established rather than ending the Ottoman Empire in the first quarter of the century revolt against the political regime of the Republic of Turkey in the last period of the Ottoman Empire and the Republic of Turkey showed itself. As a result of these rebellions, the governments that came to power with democratic elections were lowered and military junta administrations were replaced. These events were carried out on the basis of many social, political and economic reasons, with the seizure of the military by the military. In this study, the reasons and results of the military coups and attempts of the Ottoman Empire from the last period to the present (1859-2016) have been examined. In this manner; Kuleli Case, Çırağan Raid and Assassination Attempts, Baba Ali Raid, 31 March Case, Sheikh Sait and Menemen Uprising, 1960 Coup, 12 September 1980 Coup, Post-Modern Coup and E-Muhtıra (27 April 2007) are evaluated under the main headings.