Acil serviste üriner trehalaz aktivitesinin akut böbrek hasarı tanısındaki değerliliği
Urinary trehalase activity for the diagnosis of acute kidney injury in the emergency room
  1. Tez No: 581033
  2. Yazar: UFUK DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İlk ve Acil Yardım, Nephrology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner Trehalaz Aktivitesi, Akut Böbrek Hasarı, Acil Tıp, Urinary Trehalase Activity, Acute Kidney Injury, Emergency Service
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Acil servise başvuran hastalarda noninvaziv bir test olan üriner trehalaz aktivitesinin; akut böbrek hasarının tanısında ve etyolojiye göre subgrupları arasındaki (prerenal, renal ve postrenal) ayırıcı tanısında kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Prospektif gözlemsel kontrollü tanı testi performans çalışması olarak dizayn edilen çalışmaya, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 25.04.2019 ile 25.07.2019 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş ve üstü, akut böbrek hasarı tanısı alan 90 hasta ve aktif şikayeti olmayan gönüllü 30 sağlıklı kontrol grubu alındı. Hastaların üre, kreatinin, eGFH değerleriyle eş zamanlı olarak üriner trehalaz aktiviteleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya alınan akut böbrek hasarı olan hastaların yaş ortalaması 67,86±14,539 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 59,53±8,685 yıl idi. Çalışmaya alınan hastaların üriner trehalaz aktivitesi ortalaması 15,0(0,7-633,0), kontrol grubunun üriner trehalaz aktivitesi ortalaması 11(1,00-19,00) bulunmuş olup; istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0,030). Üriner trehalaz aktivitesi ile serum üre, kreatinin, eGFR, glukoz arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. 19 mg/dL eşik değerinde üriner trehalaz aktivitesinin akut hasarı tespit etmedeki sensitivitesi %47 spesifitesi %100 bulundu (p=0,004). Sonuç: Üriner trehalaz aktivitesi, eşik değer 19 mg/dL alındığında akut böbrek hasarını %47 sensitivite, %100 spesifite ile gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the role of urinary trehalase activity which is a noninvasive test in diagnosis of acute kidney injury and differential diagnosis between subgroups (prerenal, renal or postrenal) according to etiology. Materials and Methods: Our study was designed as a prospective observational controlled diagnostic test performance study in which 90 patients aged 18 years and older with acute kidney injury and 30 healthy volunteers control group who admitted to Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between the dates 25.04.2019 and 25.07.2019 were included. Urinary trehalase activities were measured simultaneously with urea, creatinine and eGFR values. Results: The mean age of patients with acute kidney injury included in the study was 67,86±14,539 and mean age of control group was 59,53±8,685. The mean urinary trehalase activity of patient included in the study was 15,0(0,7-633,0) and the mean urinary trehalase activity of the control group was 11(1,00-19,00) and statistically significant difference was found (p=0.030). There was no significant correlation between urinary trehalase activity and serum urea, creatinine, eGFR, glucose. When cut off value of urinary trehalase activity was taken 19, the sensitivity of detection acute kidney injury was 47% and the specificity of detection acute kidney injury was 100% (p=0,004). Conclusion: Urinary trehalase activity can detect acute renal injury with a sensitivity of 47% and specificity of 100% when the cut-off value is taken as 19 mg/dL.