Supraklaviküler ışın alan meme kanseri hastalanında sinir iletim çalışmaları kullanılarak radyasyona bağlı brakiyal pleksus yaralanmasının değerlendirilmesi
Evaluation of radiation induced brachial plexus injury in breast cancer patients who receive Supraclavicular irradiation using nerve conduction studies
- Tez No: 581034
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM MOĞULKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: brachial plexus injury, breast cancer, chemotherapy, EMG, radiotherapy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Kanser dünyada önde gelen öldürücü hastalıklardan biridir. Meme kanseri, kanserlerin önde gelen tiplerin biridir ve genellikle kadınları etkiler. Kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi ve cerrahi, kanser tedavisinde önemli tedavilerdir. Kanser daha erken evrelerde teşhis ve tedavi edildiğinde, hastanın hayatta kalma şansı yüksektir. Işın radyasyon terapisi (RT) genellikle kanser için etkili bir tedavi (tek başına veya kemoterapi ile kombinasyon halinde) olarak kullanılır. Mastektomi sonrası adjuvant tedavi olarak kullanılır. Bu araştırma, sinir iletim çalışmaları kullanılarak supraklaviküler ışın almanın meme kanseri hastalarında radyasyona bağlı brakial pleksus hasarını değerlendirmeyi amaçlamıştır. Araştırma, Erbil-Irak'taki Rizgary Eğitim Hastanesinde Aralık 2018 - Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışma grupları üç şekilde oluşturuldu. Kontrol grubu olarak kullanılan herhangi bir hastalığı bulunmayan 13 sağlıklı birey (Grup I), 15 hasta Meme kanseri ile teşhis edildi sadece kemoterapi ile tedavi edillen hasta (Grup II) ve 21 hastaya Meme kanseri teşhisi konulduktan sonra kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonu uygulanan hastalar (Grup III). Tedaviye katılan hastalar, 35 ila 55 yaşları arasındaydı. İkinci ve üçüncü gruplara aynı kemoterapi kürleri verildi ve üçüncü gruptaki hastalar aynı radyoterapi dozunu (4500 CG) aynı fraksiyonlarda (25 fraksiyonları) aldırken grupIII'ün tümhastaları radyoterepiyi 1-2 yıl aralığında aldı. Sinir iletim hızı ve büyüklüğünü belirlemek için brakial pleksus dalları olan sinirlerde (medyan, ulnar ve radyal, muskolokutan ve axillar sinirde) motor latans, genlik ve duyusal latans, ölçüldü. Median, ulnar, radial sinirin duysal latansı tedavi gruplarında arttı. Ancak, tüm gruplardaki bütün sinir türleri için duysal genlik azaldı. Muskulokutan ve aksilla motor genliği kontrol grubuna gore tedavi gruplarında azaldı. Araştırma sonuçları, kemoterapi ve kemoterapinin yanı sıra radyoterapinin meme kanserli kadınlarda brakiyal pleksus hasarına yol açabileceğini göstermektedir. Anahtarkelimeler: brakiyal pleksushasarı; EMG; kemoterapi; meme kanseri; radyoterapi.
Özet (Çeviri)
Cancer is one of leading killer diseases in the world. Breast cancer is one of leading types in cancers and it generally affects women. Chemotherapy, radiotherapy, hormonal therapy and surgery are important treatments in treatment of cancer. When cancer is diagnosed and treated at earlier stages, the chances of survival of the patient are high. External beam radiation therapy (RT) is generally used as an efficient treatment (alone or in combination with chemotherapy) for cancer. It is used as an adjuvant therapy after mastectomy. This research was aimed to evaluate the severity of radiation-induced brachial plexus injury in breast cancer patients who receive supraclavicular irradiation by using nerve conduction studies. Research was carried out at the Rizgary Teaching Hospital in Erbil- IRAQ from December 2018 to February 2019 (Related information was recorded:) 13 healthy individuals who didn't have any disease used as a control group (Group I), 15 patients have been diagnosed with breast cancer and were only treated by chemotherapy (Group II), 21 patients have been diagnosed with breast cancer and used a combination of chemotherapy and radiotherapy (Group III). The patients who were involved in the therapy were between the ages of 35 to 55 years old. The second and third groups have received the same chemotherapy cycles, and the patients of the third group have received the same radiotherapy dose (4500 CG) and in the same fractions (25 fractions) and all patients of group III were finished the radiotherapy since one to two years. All groups undergone nerve conduction study, the brachial plexus branches were studied including the axillary, musculocutaneous, radial, median and ulnar nerve. The motor latency, sensory latency and amplitude were measured for each nerve. Sensory latency of median, ulnar and radial nerve increased in treatment groups. However, sensory amplitude was reduced for all nervous species in all groups. Mousculocutaneous and axillary motor amplitude reduced in treatment groups compared to control. The results of research indicate that chemotherapy and chemotherapy plus radiotherapy led to brachial plexus injury in women with breast cancer.