Yedinci sınıf Türkçe dersinde erdemler temasının geleneksel oyunlarla öğretiminin başarıya ve kalıcılığa etkisi
The effect of teaching the topic of moralities with traditional games in the 7th grade Turkish course on academic achievement and retention of knowledge
  1. Tez No: 581042
  2. Yazar: DENİZ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 7. Sınıf Türkçe dersi, erdemler temasının öğretimi, geleneksel oyun uygulamaları, 7th class Turkish lesson, teaching of virtue theme, applications of traditional games
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı yedinci sınıf Türkçe dersinde erdemler temasının geleneksel oyunlarla öğretimin başarıya ve kalıcılığa etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmanın evrenini Ordu ili Fatsa ilçesindeki 7. sınıf öğrencileri oluştururken örneklemini Eczacı İlhan Hazinedar Ortaokulu'nda öğrenim gören 7/C ve 7/E sınıflarında yer alan 69 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırma nicel araştırma yönteminden yarı deneysel desenin ön test-son test kontrol gruplu modeli göz önüne alınarak yapılmıştır. Buna göre araştırmada yansız atama yapılarak bir deney bir de kontrol grubu oluşturulmuştur. Öğrencilerin araştırma öncesindeki başarılarını saptamak amacıyla hem deney hem de kontrol grubuna ön test olarak başarı testi uygulanmıştır. Araştırma öncesinde ön test olarak kullanılan başarı testi uygulama sonrasında bu defa gruplar arasındaki farkı ortaya koymak için son test olarak kullanılmıştır. Araştırma sorularına cevap aramak amacıyla deney ve kontrol gruplarına araştırmacı tarafından geliştirilen Erdemler Teması Başarı Testi uygulanmış ve nicel veriler elde edilmiştir. Bulgular: Deney grubu ön test, son test, kalıcılık testi puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Anlamlı farkın ön test-son test ve ön test-kalıcılık testi arasında olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda son test ve kalıcılık testi puanlarının ön test puanlarından yüksek olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunun ön test başarı puan ortalaması ve deney grubunun ön test başarı puan ortalaması arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin ön test puanlarına göre düzeltilmiş son test puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Deney grubunun kalıcılık testi ortalama puanı kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Yedinci sınıf Türkçe dersinde erdemler temasının geleneksel oyunlarla öğretimin başarıya ve kalıcılığa etkisinin olduğu ve bu etkinin olumlu olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the effect of teaching the topic of virtue theme of traditional games in the 7th grade Turkish course on academic achievement and retention of knowledge. Method: While the study group consists of 7th grade students in Fatsa province, Ordu, the experimental group consists of the students in 7C and 7E classes of Eczacı İlhan Hazinedar Secondary School. This research was carried out by considering the pre-test, post-test control group model of quasi-experimental design of quantitative research method. Accordingly, an experimental and control group were objectively formed in the research. In order to determine the success of the students before the research, both the experimental and the control groups were given a success test as a pre-test. The success test used as a pre-test before the study was used as the last test to reveal the difference between the groups. In order to find answers to the research questions, Virtues Theme Success Test developed by the researcher was applied to the experimental and control groups, and quantitative data were obtained. Findings: A significant difference was observed between the pre-test, post-test, retention test scores of the experimental group. This significant difference was determined among pre-test, post-test and pre-test-retention test. In this context, post-test and retention test scores were found to be higher than the pre-test scores. No significant difference was found between the pre-test success score of the control group and the pre-test success score of the experimental group. A significant difference was found between the post-test average scores of the students in the experimental and control groups according to their pre-test scores. The average of retention test of the experimental group was higher than the control group. Result: It can be stated that the teaching of theme of virtues with the help of traditional games has a positive effect on success and retention in 7th grade Turkish classes.