Ce, Mo ve La katkılı ZnS nanopartiküllerin karakterizasyonu ve özelliklerinin incelenmesi
Characterization and properties of ZnS nanoparticlesdoped with Ce, Mo and La
- Tez No: 581054
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal Çökertme, Katkılama, nanoparçacık, SILAR, ZnS, Chemical Precipitation, Doping, SILAR, Nanoparticle, ZnS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Geçiş metali (Ce, Mo ve La) ile katkılı ZnS nanoparçacıkları, Kimyasal çökertme ve SILAR yöntemleri ile ardaşık olarak sentezlendi. Çeşitli reaksiyon koşullarının ve katkı konsantrasyonlarının nanoparçacıkların oluşumu, fazı, morfolojisi ve optik özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmış ve tartışılmıştır. XRD çalışmaları, ZnS nanoparçacıkları çinko blende fazının (kübik) oluşumunu açıkça gösterdi ve aynı zamanda, geçiş metal atomlarının, katyonların hiçbir kirlilik zirvesi bulunmadığı için ZnS nanoparçacığının kafesine dahil olduğunu doğruladı. Ancak geçiş metal iyonlarının farklı molar konsantrasyonları ile difraksiyon zirvelerinde genişleme, ZnS nanoparçacık yüzeyinde iyonların varlığını düşündürmektedir. Katkılama konsantrasyonu arttıkça ortalama kristalit büyüklüğü değişti. Nanoparçacıkların bant aralığı, absorpsiyon spektrumlarından hesaplandı. Ayrıca, UV-görünür çalışmalar, katkılama konsantrasyonu arttıkça ZnS nanoparçacıkalrının bant boşluğunun değiştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ZnS nanoparticles doped with transition metal (Ce, Mo and La) were synthesized by chemical precipitation and SILAR methods. The effect of various reaction conditions and additive concentrations on the formation, phase, morphology and optical properties of nanoparticles was investigated and discussed. XRD studies clearly demonstrated the formation of the ZnS nanoparticles zinc blende phase (cubic) and also confirmed that the transition metal atoms were included in the cage of the ZnS nanoparticle because there was no pollution peak of the cations. However, expansion of diffraction peaks with different molar concentrations of transition metal ions suggests the presence of ions on the ZnS nanoparticle surface. The average crystallite size changed as the doping concentration increased. The band spacing of the nanoparticles was calculated from the absorption spectra. Furthermore, UV-visible studies have shown that as the doping concentration increases, the band gap of the ZnS nanoparticles changes.